Johan Kaggestads oppfordring på verdens aktivitetsdag!

temp

Publisert: 09.05.2019

- Mange lar seg stresse av å tenke på riktig program, riktig intensitet, riktig puls, riktig belastning og sånt. Gjør det heller enkelt. Kom deg ut, rør på deg og ha det hyggelig. Verre er det ikke!

På fredag, den 10. mai, er det verdens aktivitetsdag. Til tross for at fokuset på helse og livsstil er større enn aldri før, har Helsedirektoratet beregnet at vi nordmenn er for lite aktive. De fleste barn, halvparten av de unge og om lag 1 av 3 voksne oppfyller dagens anbefalinger om fysisk aktivitet. For lite aktivitet kan øke risikoen for sykdommer som hjerteinfarkt, kreft og type 2 diabetes. Den samme trenden registreres over hele verden.


Alle typer fysisk aktivitet er viktig. For mye stillesitting øker risikoen for hjertesykdom, høyt blodtrykk, hjerneslag, flere kreftformer og type 2 diabetes. Illustrasjon: Folkehelseinstituttet/fetetyper.no

Johan Kaggestad, trenerlegende, ekspertkommentator og styremedlem i Avantas Aktiv, har markert seg som en tydelig forkjemper for fysisk aktivitet og folkehelse. Han er også tydelig på hvor utfordringen ligger:

- Det er akkurat som med bilen som må på verksted, vi gidder ikke å levere den inn før det er like før totalhavari. Vi tenker at det går greit, vi kan vente en dag til.

Samtidig stikker problemet også dypere enn giddalaushet, i følge Kaggestad:

- Jeg er spesielt bekymret for at aktivitetsnivået blant barn og unge blir stadig lavere. Kulturen læres allerede der, og når barn i dag er mye mindre aktive enn før, kommer det til å få store konsekvenser siden. Vi vet at barn som har aktive foreldre og besteforeldre, er mer aktive selv. Kanskje burde det vært hovedfokus for verdens aktivitetsdag: Finn på noe artig med barna eller barnebarna dine.


Aktivitet sammen med barn må prioriteres høyt, mener Johan Kaggestad
Bilde: Pixabay

- Vi har altså kunnskapen om at vi bør være aktive, men vi ser ikke ut til å ta konsekvensen av denne kunnskapen. Snakker vi om et holdningsproblem?

- Vel, det sies jo at man lever lenger hvis man holder seg i form, og det stemmer sikkert. Men jeg mener det er avsporing - det viktigste er at du kommer til å dø sunnere!

- Dette snakkes det for lite om. Hvis du holder deg aktiv, holder du kropp og hode bedre ved like, dermed inntrer omsorgsbehovet senere. Altså blir flere av de årene du får aktive og gode år, uten behov for ekstra pleie. Det er veldig bra for den enkelte, og det er bra for samfunnet vi er en del av.

Ødeleggende for mange
Avantas Aktiv har siden 2006 jobbet med å få ansatte i en rekke virksomheter til å holde seg i form, og erfaringene er entydige: Skal man lykkes med å aktivisere flesteparten av de ansatte, må hver enkelt kunne delta på sine egne premisser, og gjøre det de selv trives best med. Kaggestad peker på dette som en viktig suksessfaktor, og mener at medias fokus på hard intervalltrening og tung styrketrening kan ødelegge for mange av de som sliter mest med motivasjonen:

- Det er helt riktig at man isolert sett får veldig god fremgang av å trene intervaller. Det fungerer bra for de som har et grunnlag. Men vi må ikke glemme at all aktivitet gir fremgang! Hvor er forståelsen for at det å bevege seg fysisk i det daglige gir god treningseffekt? Den største helsegevinsten får du ved å få i gang de som er helt inaktive, og da må man begynne med en aktivitet de har forutsetning for å takle. For eksempel å gå fra A til B.

- Er vi for stressa på at det skal være ordentlig og riktig trening, at den skal være bra nok?

- Ja, og det er ikke rart. Det er ikke en dag uten at det står en ny oppskrift i avisa på hvordan du skal trene riktig – ganske selvmotsigende! Folk blir bare forvirra, og ingen kommer seg i knallform på ti minutter, slik den ene vidundermetoden etter den andre påstår.

Det enkle er det beste, mener Kaggestad, og er klar på hva som bør være oppskriften:

- Det viktigste er at det skjer noe, og det er faktisk ganske lite som skal til. Mange lar seg stresse av å tenke på riktig program, riktig intensitet, riktig puls, riktig belastning og sånt. Gjør det heller enkelt: Kom deg ut, gjerne sammen med noen, rør på deg, ha det hyggelig, og finn på noe du liker. Verre er det ikke!

Johan Kaggestad er styremedlem i Avantas Aktiv. Han er kjent blant annet som tidligere landslagstrener i friidrett, personlig trener for Grete Waitz og Ingrid Kristiansen, og ekspertkommentator på TV2. Han har vært en pioner i bruk av fysisk trening i behandling ved Modum Bad, og har gitt ut flere bøker om fysisk aktivitet og folkehelse.

Kilde: Folkehelseinstituttet https://www.fhi.no/nettpub/hin/levevaner/fysisk-aktivitet/