Trim som "blodtrykksmedisin"

temp

Publisert: 20.02.2017

Høyt blodtrykk er ett av de største helseproblemene i den vestlige verden. Arvefaktoren er én årsak, for lite fysisk aktivitet en annen.


I en artikkel publisert på lhl.no (Landsforeningen for hjerte- og lungesyke) fremgår det at trolig har så mange som ca. 15 prosent av den voksne befolkningen i Norge et så høyt blodtrykk at det trenger behandling. Tre kvart million nordmenn går på blodtrykkssenkende behandling.

Selv om det er mange årsaker til høyt blodtrykk er det ingen tvil om at arv spiller en stor rolle; men også livsstil er en vesentlig faktor. I livsstil-sammenheng snakker vi først og fremst om for lite mosjon i tillegg til vektøkning og for stort saltinntak.

Blodtrykket svinger i løpet av døgnet

Når du anstrenger deg fysisk, for eksempel ved trening, arbeid eller om du blir opphisset, stiger blodtrykket. Det er naturlig. Blodtrykket faller når du slapper av, og det er som lavest når du sover.
Dersom måling av blodtrykket gjennom døgnet viser at denne variasjonen er borte, er det et sterkt signal om at du bør behandle blodtrykket.

Få symptomer

Høyt blodtrykk gir hos de fleste få eller ingen symptomer. Du kan ha høyt blodtrykk i flere år uten å merke noe til det. Skadevirkningene skjer gjennom mange år. Ved svært høye overtrykk vil de fleste merke hodepine, av og til også kvalme, og unormal tretthet.
Nettopp fordi høyt blodtrykk gir så få symptomer, inngår kontroll av blodtrykket ved såkalte "rutinesjekker" hos fastlege eller bedriftslege en gang i året.

 


Fysisk aktivitet er et godt bidrag til å holde blodtrykket på sunt nivå.


Prøv regelmessig trim


Det er vanlig ved moderat forhøyet blodtrykk at legen vil anbefale at du prøver å endre levevaner – for eksempel begynner å trimme regelmessig, før det eventuelt blir satt i gang medikamentell behandling.
Trenger du medisiner for ditt forhøyede/høye blodtrykk, er det ofte en livslang behandling.
Men det hender at omlegging av livsstil medfører så store forbedringer at blodtrykket kan reguleres uten medisiner.

Gode råd til livsstilsendringer

Ugunstig livsstil er sammen med arv altså vesentlige årsaker til at vi får for høyt blodtrykk. Er det livsstilen din det er noe ”galt” med, her er noen gode råd:

* Vær fysisk aktiv
Gå en rask tur, svøm eller begynn å sykle til jobben. Vær fysisk aktiv tilsvarende hurtig gange minst 30 minutter daglig. Hverdagsaktivitet er også bra, så klipp plenen, måk snø og vask huset med ekstra god samvittighet. 

* Slutt å røyke
Når du røyker, stiger risikoen for hjerte- og karsykdommer. Blodkarene får flere påleiringer og du får lettere blodpropp.

* Gå ned i vekt
Blodomløpet ditt belastes hvis du er overvektig. Går du ned noen kilo, vil som oftest blodtrykket bli noe lavere. 

* Spar på saltet
Et lavt forbruk av salt senker blodtrykket. Et vanlig norsk kosthold inneholder som regel betydelig mer salt enn ønskelig. Ferdigmat inneholder ofte spesielt mye salt. Unngå å salte maten uten å smake på den først, og styr unna salte matvarer.
Såkalte blandingskrydder, grillkrydder for eksempel, inneholder ofte mye salt. Bruk heller rent krydder.

* Drikk moderat med alkohol
Alkohol kan bidra til økt blodtrykk. Det er vanskelig å få ned et høyt blodtrykk, selv med medisiner, dersom en person har et høyt alkoholinntak. Generelt bør kvinner unngå å drikke gjennomsnittlig mer enn ett glass vin eller øl daglig. Menn bør ikke innta mer enn to glass. Drikker du mer enn dette, kan det være skadelig for helsen.

* Unngå stress
Det er ikke et problem å ha det travelt, men stress kan bidra til for høyt blodtrykk. Ta pauser innimellom hvor du tar det helt med ro.

Kilde: lhl.noStump røyken og være moderat i ”alkohol-veien”.
Gode råd for å holde blodtrykket i sjakk.