Trening veldig viktig for mennesker med kols

Publisert: 10.03.2016

Har du kols og symptomer som begrenser funksjons- og aktivitetsnivået ditt? Mange erfarer at fysisk aktivitet er svært ubehagelig fordi dette gir økt pustearbeid. Men uansett, trening anbefales i alle stadier ved kols.

Det er heller ikke uvanlig at mennesker med kols blir engstelige for aktivitet på grunn av andpustenhet, selv ved små anstrengelser. Men dette er helt ufarlig. Personer med kols bør daglig være i fysisk aktivitet.

 Trening øker muskelkraften og bedrer utholdenheten. Derfor kan riktig trening minke pustebesværet og bedre livskvaliteten. Inaktivitet er svært uheldig. Her er noen treningstips for å komme i gang.

 


Å gå turer så pass hurtig at du blir litt andpusten, er noe som anbefales de som har kols.
(Illustrasjonsfoto: COLOURBOX)

Gå turer

Begynn å gå turer i varierende tempo. Start alltid rolig, for deretter å øke tempoet i korte perioder. Hold hurtigere tempo i alt fra 30 sekunder til fem-seks minutter. Deretter går du tilsvarende tid i roligere tempo, ned til prate-fart. Gjenta dette tre til fem ganger.

Du kan også gå en tur med konstant tempo, men du bør bli litt andpusten. Avhengig av hvilken form du er i før du begynner, kan turen variere fra et timinutt til én time.  Målet for alle, uavhengig av formen du er i når du begynner å trimme, er å gå raskere, lengre og oppleve mindre andpustenhet under anstrengelse.

Styrketrening

Kolspasienter har ofte redusert muskelstyrke sammenlignet med friske i samme alder. Spesielt gjelder dette musklene i beina. Muskelstyrke i beina kan kompensere for dårlig lungefunksjon i forhold til lett fysisk arbeid. Men kraften i musklene må stadig utfordres og vedlikeholdes. God muskelstyrke er ikke noe som varer av seg selv livet ut.

Hvor ofte skal du trene?

 Det er avhengig av formen din når du starter. Det kan være lurt å bestemme seg for noen faste dager til trim fordi det er viktig med regelmessighet. I utgangspunktet snakker man om én trening i uken for å opprettholde form, tre ganger ukentlig for at det skal ha en forbedrende effekt på formen.

Å bruke kroppen daglig gir som kjent helsegevinst. Det er også lurt å se etter muligheter for aktivitet, for eksempel ved å gå i trapp minst én gang daglig.

  

FAKTA
Dette er kols: 

Luften du puster inn går ned luftrøret til de to bronkiene. Bronkiene går videre til hver sin lunge, der de, på samme måte som et tre, blir til millioner av grener.

Disse grenene, bronkiolene, ender opp i millioner av “små sekker”. De ser litt ut som drueklaser og heter alveoler. I alveolene går oksygen fra luften og over i blodet ditt. Avfallsgassen karbondioksyd går fra blodet ditt og over i luften som puster ut igjen. 

Når du har kols, kan du ha betennelse i slimhinnene i bronkiene. I tillegg kan bronkiolene og aviolene være ødelagte, så evnen din til å ta opp oksygen og skille ut karbondioksyd er redusert. 

Kilde:
lhl.no