Trenerbloggen: Trening på reise

temp

Publisert: 20.11.2019

"Jeg har reist så mye i det siste, så jeg har ikke hatt tid til å trene noe". Unnskyldningen er klassisk, og vi har alle brukt den fra tid til annen. Vår daglige leder Martin Svarva gir deg 7 enkle tips til hvordan du kan få rørt kroppen litt også når du er på farten.

Av Martin Svarva

Avantas Aktiv har kunder over hele landet, fra Kristiansand til Båtsfjord. I tillegg prøver jeg å få med meg konferanser og faglig påfyll når jeg kan. Dermed blir det uunngåelig en del reising. Dette skal balanseres med familieliv og fritidsaktiviteter. I denne tidsklemma er det en viss fare for at egentreningen blir den første salderingsposten. Man har mer enn nok med å være på rett transportmiddel til rett tid, og samtidig har man fokus på det som er oppdraget når man har kommet frem til destinasjonen.

Jeg har etterhvert tvunget meg selv til å klemme inn litt aktivitet der det er mulig, også når jeg er på reise. Jeg opplever at det gir en fantastisk effekt. Reising sliter på konsentrasjonen, det er vanskelig å være like pigg og opplagt når man har tilbragt et visst antall timer på fly, flyplass og hotell i løpet av et døgn. Enda verre er det hvis man har tilbragt hele dagen innendørs i en konferansesal. Da føler man seg ganske tung i både kroppen og hodet. I tillegg blir det gjerne så som så med kostholdet. Som oftest blir det enten kjappe, enkle løsninger på flyplassen, eller store lunsjer og middager på hotellet.

Prøv å få deg 15 minutter med frisk luft og litt puls, så skal jeg love deg at du blir overrasket over hvor mye mer påkoblet du blir.

Et av mine beste minner har jeg fra Kirkenes, i juni, for noen år siden. Etter en lang dag med flyforsinkelser og stress, og bare "flyplassmat", var jeg endelig på hotellet kvart over elleve på kvelden. Dagen etter skulle starte med kundemøte klokken 08.00. Fristelsen til å raide minibaren og deretter hive seg på senga med maskina i fanget var stor, for å si det mildt.

Heldigvis lå joggeskoene som alltid øverst i reiseveska, som en påminnelse. Ok, 20 minutter joggetur i sentrum, sa jeg til meg selv. Jeg må ha litt luft før jeg tar kvelden. Dessuten hadde jeg heller aldri vært i Kirkenes, og det å se seg litt rundt på et ny plass er alltid artig. Det ene førte til det andre, og 45 minutter senere, nøyaktig ved midnatt, sto jeg derfor på en liten høyde over byen i det skyene sprakk opp, og midnattssola lyste opp hele Bøkfjorden. For et syn! Fysisk aktivitet øker risikoen for gode opplevelser!

Bøkfjorden i midnattssol

Her er mine beste tips til dere som reiser mye:

1. Alltid joggesko, vindjakke og lue i kofferten
Uansett hvor du er, så klarer du en liten snartur i nærområdet, enten det er i byen eller på bygda. Bare 15 minutter gjør underverker, uansett om du går eller jogger. Er du på biltur, stopp bilen en halvtime og ta en liten runde. På Ut.no finner du både korte og lange turforslag rett i nærheten av der du er.

2. Bruk video
Internett er full av korte treningsøkter du kan ta på hotellrommet, eller på hjørnet på flyplassen, eller i parken utenfor hotellet. På mange av dem trenger du ikke engang spesielt utstyr, eller annet tøy. Sjekk YouTube! Eller hvis du er så heldig at du bruker Avantas Aktiv-dagboka: Ta en titt på fanen Treningsvideoer.

3. Se mulighetene der du er
Møterom i 5. etasje? Ta trappa. Alltid. Skal du flytte deg en kilometer? Avslutt frokosten 15 minutter før og gå i stedet for å ta taxi. I de fleste større byer kan du leie bysykkel. Varer konferanselunsjen 1 time? Bruk 45 minutter, og så går du tre runder rundt hotellet de siste 15 minuttene. Inviterer med deg alle som sitter ved bordet ditt, så kan du fortsette nettverksbyggingen samtidig.

Joggesko og jakke er med i bilen. Her er det Løvlandsvola i Østerdalen som blir avlagt et kort besøk etter å deltatt på HMS-dag hos Orkla Foods på Elverum. Turen ble funnet på Ut.no

4. Velg riktig hotell
Gjør litt research og finn et hotell med treningsrom, eller som har samarbeid med et treningssenter rett i nærheten. Er du utendørstypen, finn et hotell som er i nærheten av et grøntområde eller en park.

5. Google it - finn aktiviteter der du er
Alle steder av en viss størrelse har en oversikt på nett over ulike aktiviteter du kan hive deg med på hvis du har en time eller to til overs. Tripadvisor har også mange aktivitetstips.

6. Finn løperuter på Strava
Er du en jogger i en ny by, og aner ikke hvor du skal legge turen? I Strava-appen finner du millioner av såkalte segmenter over hele verden, generert av brukene selv, med informasjon om lengde, terreng, høydeprofil og rute på kartet. Samt beste tider - hvis du har konkurranseinstinkt og vil ha noe å måle deg mot.

7. Matpakke, frukt og grønt
Dårlig matinntak bidrar også i høyest grad til at man blir slapp og ukonsentrert. Kall meg gjerne gammeldags, men tre skiver grovbrød med brunost og en banan i veska gjør at jeg i hvert fall starter reisen i rett balanse. Klarer du å supplere pizza, pølse og cola med litt vann, frukt og grønt underveis, så er mye gjort.

God reise!