Trenerbloggen: Sensommeren ble artig med en ny italiener!

temp

Publisert: 28.01.2019

Hva er den største drivkraften i det å være en trener? Dette er helt sikkert forskjellig avhengig av hvem du spør, min største drivkraft har alltid vært at jeg skal bidra til at utøveren får ut sitt potensiale.

Av Atle Kvålsvoll

Dette er «enkelt» når man jobber med toppidrettsutøvere, de er topp motiverte, veldig dedikerte og de beste har en klar målsetting om hvor langt de vil nå. I disse dager hører vi f.eks. at verdens beste håndballspiller Sander Sagosen allerede som 11-åring bestemte seg for å bli best i verden. Thor Hushovd, som jeg hadde treneransvar for i over 10 år, var veldig tydelig på hva som var målsettingen både på kort og lang sikt. Og ikke minst; var villig til å ta konsekvensen av «hårete» målsettinger. Et av målene var å bli verdensmester i 2010, som vi vet så kunne han tre den prestisjefylte regnbuetrøya over hodet etter målgang i Australia det året. Knallhard jobbing over tid gir resultater.

Hva så med å være trener i Avantas Aktiv? Du tror kanskje at det må være kjedelig for en som har vært utøver, trener og leder i toppidretten over halve livet.

Det er det stikk motsatte, det er derimot veldig motiverende. Og drivkraften er den samme; nemlig å bidra til at utøveren, i dette tilfelle den ansatte hos våre bedriftskunder, skal få ut sitt potensiale.

Hva er så potensialet til en ansatt? For å få tak i det så er det viktig å ha et utgangspunkt; i vårt konsept blir man automatisk delt inn i en av tre klasser: Mosjonist, entusiast eller aktiv klasse. Det betyr at de i aktiv klasse må trene/trimme 3-4 ganger så mye som en i mosjonist klassen for å oppnå like mange Avantas-poeng.

På alle tre nivåene er motivasjon avgjørende for å skape gode vaner for fysisk aktivitet over tid. Hva er det så som motiverer? Det er også forskjellig og det er her jeg vil ta fram en utrolig fin historie som gjør at jeg er stolt av det vi i Avantas Aktiv jobber med.

Institutt for Energi og prosessteknikk på NTNU har vært kunde av oss siden februar 2012. I september 2018 fikk jeg en mail fra Wenche Nygård Johansen som har vært med på EPTraining (som prosjektet heter) helt fra starten av. Hun svarte på en mail fra meg med følgende korte, men veldig beskrivende tekst: «Sensommeren ble artig med en ny italiener!». Vedlagt lå et bilde av Wenche med en flott, hvit og blank italiensk racersykkel!

Wow, tenkte jeg. For Wenche husker jeg godt, hun har vært med på alle premieutdelingene som EPTraining har hver 4.måned. For meg har hun vært en skikkelig god mosjonist der gange har vært den absolutt største aktiviteten. Folkehelse i praksis der altså. Og jeg har hele tiden forstått at det å gå var det hun trivdes absolutt best med og at målet var å nå 1000 Avantas-poeng hver måned. Det gjorde sitt til at hun tok de ekstra gåturene hun ellers ikke ville ha gjort, da hadde nok sofaen blitt prioritert i stedet. Når jeg spurte hvordan hun trivdes med raceren så kom dette svaret; «Italieneren leverer den, nydelig å sykle på i forhold til den gamle mtb (terrengsykkel) jeg har».

Det betyr at hun har tatt et steg videre og funnet seg en ny aktivitet som motiverer og gir livsglede. Og så sannelig kom det ikke enda en mail i november; «sykkelen må brukes på vinteren også. Fikk sykkelrulle i bursdagsgave»

Og om noen lurer på det, så har Wenche oppnådd full Avantas score med 1000 poeng alle måneder siden februar 2012! Det er utrolig imponerende.

Lignende historier har vi mange av, denne gangen valgte jeg å ta fram Wenche sin da den viser at hun har fått fram et potensiale som hun ikke visste om når vi startet samarbeidet i 2012. Noe som gjør at det å være trener for «vanlige» folk kan gi like mye som det å trene fram en verdensmester.

Min drivkraft er og blir den samme; jeg skal bidra til at utøveren/den ansatte får ut sitt potensiale. Da vet jeg at det kommer mange flere historier tilsvarende Wenche sin. Det inspirerer meg veldig, tenk å få muligheten til å jobbe med å motivere folk til å ta vare på egen helse gjennom en passe dose fysisk aktivitet.

Passelig aktiv hilsen Atle!

Atle Kvålsvoll er daglig leder og gründer i Avantas Aktiv. Han har tidligere vært proffsyklist med blant andre seks Tour de France på CV’n, og har jobbet med en lang rekke utøvere som trener og leder, blant andre Thor Hushovd og Sondre Holst Enger. I tillegg har han altså vært trener for tusenvis av vanlige mosjonister over det ganske land gjennom Avantas Aktiv.