Trenerbloggen: - Trimmen skal nytes!

temp

Publisert: 20.03.2019

Hvordan trimmer man best mulig? Svarene man får i media er sprikende, for å si det forsiktig. Ved et universitet i Kina har de studert 90.000 mennesker i 11 år for å finne svaret. Fant de det? Her kan du lese Avantas Aktiv-trener og gründer Otto Ulseths tanker om hvordan vi bør trimme.

Av Otto Ulseth

Jeg leser i Aftenposten at litt mosjon er veldig mye bedre enn ingen ting. Veldig mye. Det er forskere ved Shandong-universitetet i Kina som har funnet ut det, etter å ha studert 90 000 amerikanere (!).

Det er ikke nødvendigvis så dumt som det umiddelbart kan høres ut som at det måtte nesten hundre tusen amerikanere til, studert av kineserne, før de klarte å forske seg fram til at all trim monner. De hadde nok en anelse. Det kan være godt å få det bekreftet. Det viser seg nå, og det kommer ikke som noe sjokk, men det er godt å få det vitenskapelig bekreftet, at selv 10 minutters hagearbeid i uka reduserer risikoen for å få en dødelig sykdom. En hel time i uka gjør det enda mindre sannsynlig, for ikke å snakke om tre-fire-fem timer i uka, med det som kalles «moderat aktivitet». Da er du nesten udødelig. Men bare nesten. Du har helt nøyaktig redusert risikoen for det som heter en «prematur» død med 31 prosent.

Likevel kommer nok langt de fleste av oss til å dø. Det vi kan påvirke er i noen grad når det skal skje, og ikke minst; på hvilken måte. Litt jevnlig mosjon gjør oss langt bedre i stand til å bære sykdommen. Det gjelder alt fra en uskyldig forkjølelse til en alvorlig kreftdiagnose.

De nesten hundre tusen menneskene som ble undersøkt, deltok i en nasjonal undersøkelse om helse og fysisk aktivitet i perioden 1997 til 2008.

Altså: Du behøver ikke å løpe intervaller til du spyr. Du trenger ikke løpe alt du kan i fire minutter, for deretter å gjenta det ytterligere tre ganger.  Du må gjerne gjøre det, hvis du trives med det, eller du kan løpe intervaller i ett minutt, eller to, eller tre eller fem, eller om du heller vil; i 15 sekunder av gangen.

Men du behøver ikke gjøre det. Du trenger ikke kjenne blodsmaken, hvis du ikke absolutt vil. Det er en direkte risiko for folkehelsa når noen hevder det.

Med andre ord: Nyt din trim, men trim. Det er rett og slett det beste du kan gjøre for din egen helse. Dette er så selvfølgelig at det på et vis kjennes meningsløst å påpeke det.

Men sånn er det med de mest opplagte sannheter.

Hilsen Otto