Trener for lite - dårlig samvittighet…?

temp

Publisert: 21.11.2016

Vi vet det så inderlig vel; vi bør gjøre oss selv den store tjenesten å være jevnlig i fysisk aktivitet, trimme og trene. Men så er det altså tidsklemma og tilhørende ”for lite tid”. Da kommer den dårlige samvittigheten snikende.


I alle fall gjør den det hos riktig mange av oss!

Ifølge en undersøkelse gjort av InFact for VG Helg har fire av ti (39 prosent) nordmenn ofte dårlig samvittighet fordi de føler at de trener for lite. Det er kvinnene som føler mest på dette. 44 prosent svarer at for lite trening fører til dårlig samvittighet. Mennene tar det ikke fullt så ”alvorlig”. Her er tallet ifølge undersøkelsen ti prosent lavere, 34 %, men også det ganske høyt.

 

Halvparten svarer ” burde trent mer”

Svarene i undersøkelsen tyder også på at det ikke bare er kjønnsmessige forskjeller, men også forskjell med hensyn til alder og bosted.

Mest dårlig samvittighet finner vi i aldersgruppen mellom 30 og 44 år. Nesten halvparten (45%) innrømmer at de ofte tenker de burde trent både hyppigere og bedre.

Tallene brutt ned på geografi viser at misnøyen med egen trening er aller størst i Oslo – 49 prosent. Bare 19 prosent svarte i undersøkelsen at de aldri plages av dårlig samvittighet på grunn av for lite trening.


For ei dame!

Til den siste gruppen hører trolig Lindsy James, selv om den britiske damen naturlig nok ikke var blant dem som fikk spørsmålene fra InFact…

Under Ramathon i Derby i juni i år løp 37-årige Lindsy halvmaraton på 1:27:34, en meget sterk tid. Og prestasjonen blir bare fenomenal når vi legger til at hun løp med sin åtte måneder gamle sønn i trillevogn. ”Verdensrekorden” ble satt samtidig som hun samlet inn penger for kreftsaken.
Den tilsvarende ”rekorden” blant menn holdes av texaneren Calum Neff. Han løp halvmaraton i februar i år med trillevogn på smått utrolige 1:11:27.

  

Kroppen din takker deg etter at du har trent – og så holder du den dårlige samvittigheten på armlengdes avstand…
(Illustrasjonsfoto: COLOURBOX)

 

Dårlig samvittighet – kast den over bord…

Så hvordan skal vi kvitte oss med denne type dårlig samvittighet? Her er en håndfull tips hentet fra ”itrim.se” som kanskje kan være litt til hjelp

1) Begynn i dag
Sett opp en tydelig plan over når og hva du skal trene. Notér på kalenderen og prioritér. Ingen selvdisiplin, sier du? Selvsagt har du det! Bestem deg for at dette egentlig er enkelt og la ikke unnskyldninger styre livet ditt.

2) Tren med PT
Å booke noen timer med en personlig trener (PT) kan være en bra måte å komme i gang på. En PT hjelper deg med å sette opp et treningsopplegg som passer deg og som vil gjøre at du utfordrer deg selv. PT’en oppdager fort om du forsøker å ”lure deg unna”. Å bestille noen PT-timer er en måte å sørge for at det faktisk blir noe av de planlagte øktene og at du får maksimalt ut av treningstimene dine.

3) Tren med en kompis
Om dere er to, eller en gruppe, er det ikke like lett i siste minutt å hoppe over en treningsøkt. Et tips er å bestemme faste dager og tidspunkt, noe som gjør det enklere å planlegge resten av dagens gjøremål. Om du ikke har noen kompiser å trene sammen med, går det an å søke på nettet om det finnes noen treningsgrupper i nærheten av der du bor.

4) Prioritere, prioritere, prioritere
Det er så lett at det kommer ”ting i veien” for den planlagte treningen. Bestem deg for at det ikke skal skje. Basta!


5) Tren fordi det gjør deg godt
Tenk ikke ”jeg må trene”. Tenk i stedet ”jeg vil trene”. Jo mer treningen blir en rutine, jo piggere gladere og sterkere kommer du til å føle deg. Og jo mer kommer du til å ville røre på deg.


Tekst: TORE SÆTHER / Avantas Aktiv