Trene inne eller ute? Hva er best for helsa?

temp

Publisert: 10.10.2017

Det er vanskelig å overse at dagene blir kortere, lufta blir kaldere, og det er stadig mer fristende å trekke inn når man skal ha sin vante dose aktivitet. Men hva mener ekspertene – er det mer effektivt for helsa å trosse årstiden, kle på seg og trene ute?

Ifølge forskerne på NTNU har man ikke kunne bevise at trening innendørs gir mindre effekt rent fysisk, enn trening utendørs. Det slår stipendiat Line Skarsem Reitlo ved K.G Jebsen - Senter for hjertetrening på NTNU fast i et intervju i et blogginnlegg. En gjennomgang av flere studier tyder på at det å trene utendørs kan gi økt energi og større glede, og mindre spenning, sinne og depresjon. Deltakerne i studien rapporterte i tillegg at det var mer sannsynlig at de kom til å fortsette med treninga når den hadde foregått utendørs.

Gæren i hodet

Johan Kaggestad, kommentator- og trenerlegende og styremedlem i Avantas Aktiv, sier at forskningen stemmer overens med hans erfaringer fra en lang trenerkarriere. I perioden da han var trener for to av verdens beste løpere, Ingrid Kristiansen og Grete Waitz, trente de så mye som mulig utendørs, og grunnen var åpenbar:

 

Grete Waitz trente ute så langt det var mulig

- Vi trente ute så langt det gikk an, selv om det var kaldt. Det er hyggeligere å være ute. Å løpe på en tredemølle og se inn i veggen blir du til slutt gæren i hodet av, mener Kaggestad.

Skal du bli god i utholdenhetsidrett, må du være glad i å være ute, mener han.

- Det er ingen som blir god - enten det er sykkel, løping, langrenn eller triatlon - av å holde på innendørs, sier Kaggestad.

Men er det farlig å trene når det blir veldig kaldt?

Forskning på aktivitet i kulde viser litt varierende resultater, men man kan ikke slå fast at fysisk aktivitet i kulde er farlig i seg selv. I en studie hvor forsøkspersonene trente ned til -15, viste det seg at med mindre man har kuldeastma, får man heller ikke nedsatt lungeventilasjon under eller etter økten.

Samtidig er det lurt å unngå de hardeste treningsøktene i streng kulde. Dette påpeker Kai-Håkon Carlsen, professor i idrettsmedisin og ekspert på astma, i et intervju med nrk.no.

- I tillgg til å nedkjøle luftveiene, er den kalde luften også svært tørr. Når du trener hardt i kaldt vær, øker ventilasjonsvolumet slik at du inhalerer mer av den kalde og tørre luften. Denne kombinasjonen gjør luftveiene sårbare for infeksjoner og kan på sikt fremkalle astma, forklarer Carlsen.

Rolige økter er best ute når temperatur er godt nede på minussiden.

Og konklusjonen?

Det viktigste er at man er aktiv, enten det er inne eller ute. Alternativet er å sitte stille i sofaen, og det er det helt klart verste.

 - Det viktigste er at det skjer noe, og det er faktisk ganske lite som skal til. Gjør det enkelt, gjerne sammen med noen, rør på deg, ha det hyggelig, og finn på noe du liker. Verre er det ikke! oppsummerer Johan Kaggestad.

Kilder:

CERG: https://cergntnu.wordpress.com/2016/04/13/spiller-det-noen-rolle-om-du-trener-innendors-eller-utendors/

nrk.no

DN.no