Tommy - fra 113 kilo og kjappmat til et nytt liv

temp

Publisert: 14.09.2016

Tommy Opdal hadde svært aktive dager, så aktive at han hverken fikk tid til seg selv eller til annen føde enn svært hurtig mat. Det måtte bære galt av sted. Og det gjorde det!

-Jeg trente to fotballag og ett håndballag, satt i håndballstyre og var også kommunestyrerepresentant. Opp på alt dette spilte jeg også fotball selv, til tross for at jeg var i elendig form, forteller 27-åringen.

Etter videregående har Tommy fra Overhalla nå vært ansatt i Byggmakker i ni år. Siden oktober i fjor i kjøkken, bad og garderobe-avdelingen i butikken på Tiller i Trondheim.

 

Raskt og usunt

Hjemme i Overhalla levde Tommy alt annet enn sunt. Maten han ”stappet i seg” var av det hurtige og usunne slaget. Grandiosa og øl var fast på menyen. Helgene var ikke en dråpe sunnere – fest og mye alkohol fra fredag etter jobb til et godt stykke ut på søndag. Matchvekta til unggutten Opdal på under 70 kilo, fikk tillegg på mer enn 30 og passerte altså 100 kilo. Det er heftig for en kar som ikke er mer enn 170 centimeter høy. På det meste har han veid 113 kilo.


Bedre livsstil – men kortvarig bedring

Etter en festlig(!) sommer for tre år siden, skjedde det en endring, som riktignok ikke ble permanent:

- Etter sommerferien dro de fleste kompisene til jobb og studier i byen. Jeg ble rett og slett alene. Hva skulle jeg da finne på? Trening ble løsningen og en kostholdsendring. Det siste slo ikke spesielt positivt ut. Jeg kuttet ut så å si alt som var av karbohydrater. Visst gikk jeg ned i vekt, men samtidig mistet jeg alt overskudd. Jeg ble dritlei, nesten deprimert, og la vekk ”de gode intensjonene”. Vekta viste ganske snart 100+ igjen, forteller Tommy.Tommy på guttetur i Roma i oktober i fjor. Vekta viste 106 kilo. (Foto: PRIVAT)Var dritlei det meste – dro til Trondheim

Diagnose ”utbrenthet” har han aldri fått, men tilstanden lignet sterkt, og i tillegg var han ”dritlei” det aller meste – nærmest deprimert.

- Jeg dro til Trondheim for å begynne på Byggmakker her i byen og flyttet inn i samme hus som to venninner fra Overhalla. Jeg hadde ikke lenger mange treneroppgaver og andre frivillige verv. Jeg fikk tid til meg selv, tid til å tenke gjennom hvordan jeg egentlig levde. Venninnene mine puffet meg til å ta et skikkelig oppgjør med livsstilen min. Jeg søkte og har fått god hjelp til å legge om til et riktig kosthold, og så ble Byggmakker kunde hos Avantas Aktiv. Det var akkurat i riktig øyeblikk for meg, sier Tommy og fortsetter:
Tommy og fire glade kolleger hos Byggmakker på Tiller, f.v.: Christina Lernes, Linn Sara Furu, Tina Hernes og Marthe Lernes.Avantas Aktiv – i riktig øyeblikk

- Jeg var i starten ”mosjonist”; kostholdsveilederen min hadde gitt meg streng beskjed om ikke å trene mer enn to ganger i uka den første tiden. Nå fikk jeg ei treningsdagbok på nettet hvor jeg kunne holde styr på treningene min, både registrere og kommentere – ærlig. Det virket inspirerende på et konkurransemenneske som meg. Jeg bruker både treningsdagboka og kostholdsveiledningen til å sette meg både kortsiktige og langsiktige mål.

Kortsiktige og langsiktige mål

- Et eksempel på et kortsiktig ett?

- Jeg har i dag en fettprosent på 16. Innen jul er målet at den skal ned til 12 prosent.

- Og et langsiktig?

Debuterte på halvmaraton

- I juni neste år skal jeg delta i noe som heter ”Tough Viking” i Oslo. Det er et åtte kilometer langt og hardt hinderløp, noe à la det vi kjenner fra det militære, sier Tommy. 3. september i år gjennomførte han sin første halvmaraton.  Tidligere hadde han aldri løpt lenger enn 13 kilometer. Det husket kroppen; for da Tommy hadde tilbakelagt 13 av de 21 kilometerne, sa det nærmest stopp:

- Jeg var helt ferdig, stokk stiv i beina, men med konkurransevilje nok til å holde meg i gang og komme til mål – på to timer og ti minutter.
Dette bildet er tatt bare for noen dager siden. Tommy-vekta er nå nede på 83 kilo og kroppen er sammensatt  litt anderledes, for å si det slik. (Foto: PRIVAT)


Fortsatt byturer, men med sunn fornuft

- Nå trener du syv økter i uka og har et kosthold så sunt som de færreste av oss. Er det også slutt på turene på byen?

- Nei, da. Jeg tar gjerne en tur ut sammen med venner, men jeg gjør sunnere og klokere valg. Jeg er bevisst på hva jeg spiser og drikker og ødelegger ikke ei hel helg – har i stedet en hyggelig både kveld og dagen etter, sier Tommy Opdal.

Tekst og foto:
TORE SÆTHER / Avantas Aktiv