Tipsene som gjør styrketrening enklere

temp

Publisert: 06.11.2017

Helsedirektoratet har regnet ut at under 20 % av den voksne befolkningen i Norge oppfyller deres anbefaling om muskelstyrkende aktivitet minst to dager i uken. Tidsklemma, mangel på utstyr og dyre abonnement på treningsstudio er blant forklaringene som går igjen. Men det trenger ikke være så vanskelig.

 

 

40 legghevinger til tannpussen hver kveld, det er 14 600 i året!

Helene Sandvig, journalist og programleder for NRK Puls, tror medienes fokus på hva som riktig trening blir en stressfaktor for mange.

- I aviser og blader fores vi med at trening er komplisert, og at du må skaffe deg en personlig trener for å få til noe som helst, sier Sandvig i et intervju i Bergensavisen. Hun mener korte innsmett med trening tross alt er mye bedre enn de lange treningsøktene det aldri ble noe av, - og som bare gir dårlig samvittighet.

- Sannheten er at du fint kan komme deg i mer enn god nok form på egen hånd, og holde deg der, uten at det koster en formue eller stjeler en masse tid. Du får i gang blodpumpen, og det gir en opptur også på humøret. Du tenker at «ja, ja så har jeg i alle fall gjort det», heller enn å gå og grue deg til den lange løpeturen du planlegger i ettermiddag. Det inspirer, heller enn å ta motet fra deg, sier Sandvig.

- Og dessuten, 40 legghevinger til tannpussen hver kveld, det er 14 600 i året. Klart det blir resultater av det.


Programleder for Puls, Helene Sandvig, tar knebøy mens kaffemaskinen gjør jobben sin.
FOTO: Bergensavisen

Den viktige hverdagsaktiviteten

Sandvig får også solid støtte fra forskningshold. Professor Ulf Ekelund ved Norges idrettshøyskole er en av de som har forsket mest på aktivitetsnivå og helse. Han mener det er betenkelig at fysisk inaktivitet ikke ofres mye oppmerksomhet når vi vet hvor alvorlige konsekvenser inaktivitet faktisk har:

– Mosjon har mange beviste helsegevinster og burde være en viktig del av vårt dagligliv. Men det er mye viktigere å komme seg fra et fullstendig inaktivt liv til et moderat aktivt liv enn å komme i gang med hardere trening som du kanskje ikke klarer å opprettholde over tid, sier Ekelund.

Hvordan skal jeg gjøre det?

På det offisielle nettstedet Helsenorge.no ligger det en veldig bra veileder for styrketrening. Her finner du både forklaring av vanlige begreper innen styrketrening, samt forslag til en rekke øvelser med bilder og forklaring: https://helsenorge.no/trening-og-fysisk-aktivitet/enkelt-treningsprogram

Avantas Aktiv har også hatt styrketrening på agendaen tidligere, og har fått hjelp av Ståle Børseth, driver og eier av Mudo Gym i Trondheim, til å sette sammen 7 enkle øvelser som gjøres overalt: http://www.avantas.no/aktiv/nyheter/styrketrening+for+folk+flest.html 

 

 
Ståle Børseth viser "planken", - en enkel og effektiv klassiker.
Foto: Tore Sæther

NRK Puls har også en rekke gode videoer som viser enkle hverdagsøvelser. Her er favorittene til Yngve Andersen: https://www.nrk.no/livsstil/yngvars-beste-hverdagsovelser-1.11467003

Dagbladet har fått hjelp av personlig trener Siv Kroken Gitsø til å vise 10 enkle øvelser som trener opp både styrke og balanse. Disse kan utføres i vanlige klær på et vanlig stuegulv: https://www.dagbladet.no/tema/ti-enkle-ovelser-som-gir-synlig-effekt-pa-tre-uker/63675823 

Kilder:
https://www.ba.no/slik-rekker-du-a-trene-i-en-travel-hverdag/s/5-8-46123 
https://forskning.no/2015/01/inaktivitet-er-mye-farligere-enn-noen-ekstra-kilo