Slik kan trening gi bedre arbeidsmiljø

temp

Publisert: 20.11.2017

Ansatte som holder seg i form har ikke bare mindre sykefravær på jobb, men også mer energi og bedre konsentrasjon. Finn ut hvordan Avantas-metoden hever prestasjonene og trivselen i bedriften din gjennom intern lagkonkurranse og poengjakt.

I et kontorlandskap er det fort gjort å bli sittende mye stille, noe som hverken er bra for kropp eller sjel. Det betyr at det er ekstra viktig å bevege på kroppen når muligheten byr seg. Forskning viser at 30 minutter fysisk aktivitet om dagen er alt som skal til for en positiv helsegevinst.

Men kan trening alene føre til et godt arbeidsmiljø? Psykolog og bedriftsrådgiver Jan Fjeldsæter i Avantas Aktiv er klar i sin tale:

– Nei, du vil ikke automatisk få godt arbeidsmiljø selv om alle i bedriften trener. Det handler nemlig like mye om sosial samhandling, som fysisk helse. Vurderer du å innføre et treningsopplegg i bedriften for å øke trivselen, er det viktig at metoden blir sett på som morsom og givende, sier han.

Jan Fjeldsæter
Jan Fjeldsæter - psykolog og bedriftsrådgiver

Å lykkes sammen
Metoden til Avantas Aktiv bygger på bred kompetanse og kunnskap om blant annet motivasjonsfaktorer og gruppepsykologi.

– Samhold og sosialisering er grunnmuren i metoden vår, fordi følelsen av å lykkes sammen med andre er veldig sterk. Dette får folk opp av sofaen og inn i trimmodus, forteller Fjeldsæter.

For å inkludere flest mulig medarbeidere på en enkel måte, benyttes det en brukervennlig treningsdagbok som er tilgjengelig på nett – og som app.

Gjør fysisk aktivitet til en motiverende lagkonkurranse
Alle medarbeiderne i bedriften deles inn i lag, der målet til hver enkelt er å bidra med 1 000 poeng hver måned. Poengene samles ved å være fysisk aktiv, og registreres enkelt gjennom appen. All aktivitet bidrar. Å sykle til jobben, gå en tur eller ta en skitur med familien gir poeng. Slik kan hver ansatt følge laget og bidra til fellesskapet.

– Vi ønsker at denne interne konkurransen blir en snakkis og skaper sterkere samhørighet på arbeidsplassen. Dessuten vil det spre humor, noe som alltid trengs på jobb, sier Fjeldsæter.

Like muligheter – ulike utgangspunkt
For noen kan en konkurranse som involverer fysisk aktivitet virke skremmende, spesielt for dem som ikke er særlig aktive fra før. Men for Avantas Aktiv handler det om å motivere folk til å bevege seg mer – ikke til å delta i Birkebeinerrennet.

– Dette er et lavterskeltilbud som er lett å komme i gang med. Mange trenger et dytt i ryggen for å komme seg i bevegelse, og metoden vår har vist at en liten intern konkurranse kan være veien å gå. Målet vårt er at alle i bedriften skal bevege seg nok til at de får en helsegevinst av det, sier Fjeldsæter.

Derfor er poengsystemet også tilpasset hver enkelt. Det er enklere for utrente eller eldre personer å oppnå 1 000 poeng i måneden, enn det er for veltrente 25-åringer. Det gjør at alle har muligheten til å bidra like mye for laget.


Avantas-appen gjør det inspirerende å nå 1000 poeng, uansett hvilket utgangspunkt du har.

Trening gir mestringsfølelse på jobb
– Når du gjennomfører aktivitet som gir laget poeng, vil du få positive reaksjoner og skryt fra kollegaene og lagkameratene. Dermed bidrar treningen til et godt arbeidsmiljø, sier Fjeldsæter.

Hemmeligheten er derfor samspillet mellom fysisk aktivitet og den sosiale tilhørigheten du får med laget ditt.

– Energiboosten du får av mestringsfølelse og samhold, er minst like kraftig som den du får av å komme i bedre form. Et godt arbeidsmiljø inneholder derfor fysisk aktivitet, følelsen av suksess og økt velvære. 

80 prosent deltakelse
Gjennom 10 år har Avantas Aktiv hjulpet flere enn 50 000 ansatte i 230 virksomheter å holde seg i fysisk form. Det er Fjeldsæter stolt av.

– Vi har blitt veldig godt mottatt hos bedrifter. Det har vært viktig for oss at tiltaket oppfattes som positivt og engasjerende, og der føler jeg vi har lykkes. Som regel har vi 80 prosent deltakelse fra alle i bedriften, sier han.

Resultatet er bedre arbeidsmiljø og medarbeidere som gjør fysiske aktiviteter fordi de har lyst.

– Våre kunder forteller oss at de ser mange gode effekter når de tar i bruk Avantas Aktiv. Det mest målbare resultatet er redusert sykefravær, fastslår Fjeldsæter.

Vil du lære mer om metoden som kan bedre arbeidsmiljøet?  Ta kontakt med oss i Avantas Aktiv.