Overvekt ved god og dårlig “kondis”

temp

Publisert: 30.06.2016

I en ny, svensk studie har forskere undersøkt 1,3 milioner menn i 30 år for å se på sammenhengen mellom kondisjon og tidlig død.

Overvekt øker risikoen for en rekke tilstander, som type 2 diabetes, hjertesykdom og slag. En av de viktigste bidragsyterne til overvekt og fedme er mangel på fysisk aktivitet - men kan en person være overvektig og fortsatt ha god helse?

 

Les også: Kondisjonstrening

Enkelte studier hevder at personer som er overvektige, men som trener regelmessig, har mindre risiko for blant annet å utvikle hjertesykdom og andre fedmerelaterte tilstander enn overvektige personer som er fysisk inaktive.

Denne nye studien fra Umeå universitet, som er publisert i tidsskriftet “International Journal of Epidemiology”, trekker denne forskningen i tvil.

I tillegg til å undersøke sammenhengen mellom kondisjon og tidlig død, så også forskerne på hvordan overvekt påvirket resultatene.
Kondisjonen ble målt ved at utøverne syklet så lenge de orket.

 Den femtedelen av mennene som hadde best kondisjon, hadde nesten halvparten så høy risiko som å dø tidlig som den femtedelen som hadde dårligst kondisjon.


Les også: Godt trent - men inaktiv

Det viste seg at normalvektige menn, uansett kondisjon, hadde lavere risiko for å dø tidlig, også sammenlignet med de mest veltrente med kraftig overvekt.

 I den gruppen som ble studert, viste det seg at fordelene av god kondisjon ble redusert med økt overvekt, og blant de aller mest overvektige så forskerne ingen effekt av god kondisjon.

 – Det vil alltid være en beskyttende effekt å være veltrent, men det kompenserer ikke for å være kraftig overvektig, sier prosjektleder Anna Nordström, en av forskerne bak studien ved Umeå universitet i en nyhetsmelding fra universitetet.


Les også: Du blir aldri for gammel til å trene

 

Kilde:
Norsk Helseinformatikk

 

 

billedtekst
En ny studie diskuterer overvekt og helsepåvirkningen dersom du enten er fysisk aktiv eller inaktiv. (Illustrasjon: COLOURBOX)