Ni tips for bedre å takle høstmørket

temp

Publisert: 18.09.2017


Rikelig med mosjon, mye frisk luft, sunn kost og gode venner. Det er alle ting som gjør oss godt året rundt – ekstra godt i de månedene vi nå går inn i.

Å kjenne seg litt ekstra trøtt når høstmørket faller på, er en følelse som deles av mange. Det er ingen tvil om at mørket og kulden påvirker oss. For mange følger en følelse av nedstemthet og mangel på energi. Vi føler oss lettere uopplagt, og vi – og omgivelsene – merker at humørsvingningene blir heftigere.

Norsk Helseinformatikk skriver at det antas at mellom fem og ti prosent av befolkningen lider av vinterdepresjon i større eller mindre grad.

Hvorfor er det slik? Det er det mange forsøk på å forklare. Én ting flere har festet seg ved, er lysmengden, det vil si mangel på lys kan være en viktig årsak til at høsten og tidligvinteren kjennes ekstra tung.

Trim og trening er én god måte å holde de ”mørke høstfølelsene” på avstand. Det finnes også flere. Her er ni tips til hjelp til å se lyst på høstmørket:

 

1) Trim og tren.  Gjør det gjerne sammen andre. Gjør du ”kompis-avtale”, er det ikke så lett å ombestemme seg og droppe treningsturen/økta. Når du er fysisk aktiv, skiller kroppen ut endorfiner som bidrar både til å gi deg mer energi og til at du føler deg mer opplagt og glad.

2) Ta dansetimer (du trenger ikke være kandidat til ”skal vi danse”). Musikk, fysisk kontakt og (krevende) koreografi. Alt dette liver garantert opp i høstmørket.
 

3) Spis fargeglad mat – grønnsaker, frukt og bær. Jo sterkere farger, desto bedre.

 

 
4)
God søvn. I soverommet bør du ikke ha plass for ”skjermer”, verken pc’er, lesebrett eller mobiltelefoner. Dersom du har en partner som snorker, sov alene noen netter i løpet av uken.


5) I det hele tatt, på denne årstiden er det ekstra lurt å etablere en god døgnrytme. Sliter du med å få sove, er det ihvertfall ikke lurt  på ettermiddags- og kveldstid å drikke ting som inneholder koffein.

6) Gå tur og gjerne med favorittmusikken din på øret. Har du anledning til å ta formiddagsturer, gjør gjerne det – fordi dagslyset er som best da.
 

7) Velg bort venner og bekjente som ikke gir deg positiv energi. Velg selskap med ”påfyllerne”, le og ha gode stunder. Det kan også bidra til å motvirke ”høsttrøtthet”.
 

8) Unnvik stress, spesielt på denne årstiden. Lær deg å prioritere.
 

9) Vær ikke så hard mot deg selv. Forsøk å tenke positive tanker om deg selv. Det kjennes godt!
 

Kilder:
itrim.se og krsby.no