Naturen den beste trimarena

temp

Publisert: 28.08.2017

Seksti prosent av de som trener og trimmer går fotturer i skog og fjell. Det viser tall fra en befolkningsundersøkelse gjennomført på oppdrag for Virke (næringslivets nest største hovedorganisasjon). Fra undersøkelsen kan vi videre lese at 40 prosent driver med uteaktiviteter som løping, sykling eller ski utenfor idrettslag. Treningssentre er også populære. 32 prosent oppgir treningsstudio som en av sine treningsarenaer.

Vi går mest

Trenden i Virke-undersøkelsen går igjen i treningsdagbøkene vår. Tallene for Avantas Aktivs største kunder viser at det er ”gang” som er den mest populære aktivitetsformen. Det gjelder gåturer inklusive til og fra jobben. Og når vi er ute og går for å få fysisk mosjon, er turene våre i snitt en drøy time.

Jogging og løping er en annen populær aktivitet og som i gjennomsnitt varer noe mindre enn en vanlig gåtur. Sykkel til og fra jobb er blitt veldig populært i store deler av landet. Det ser vi også i treningsloggen til våre kunder.

”Sykling til jobb blir stadig mer populært i hele landet. Det viser alle tall, inkludert aktivitetstallene til Avantas Aktivs kunder”.

Sykling til jobb blir stadig mer populært i hele landet. Det viser alle tall, inkludert aktivitetstallene til Avantas Aktivs kunder.

Fjellturene varer lengst

Typen fysisk aktivitet våre kunder bruker mest tid på er, kanskje ikke overraskende, kroppsarbeid og fjellturer. Tallene fra våre dagbøker viser at når vi er ute i fjellet, er turen i snitt på to og en halv time. Et kvarter kortere tid er den gjennomsnittlige kroppsarbeidsøkta.

Flere trimmer regelmessig

Undersøkelser viser for øvrig at andelen av den voksne befolkningen (over 15 år) som driver fysisk aktivitet i form av trening og trim, minst tre ganger pr. uke, den har steget fra 25 prosent i 1995 til 40 prosent i 2011.

Samtidig viser det seg at bare 20 prosent av voksenbefolkningen tilfredsstiller helsemyndighetenes anbefalte minimumsnivå når det gjelder fysisk aktivitet. Det skyldes at ”hverdagsaktiviteten” har gått ned.

Flest kvinner

Ifølge Helsedirektoratet viser flere undersøkelser at kvinner i langt større grad enn menn liker å trene sammen. Og når det gjelder anbefalingene til fysisk aktivitet, er det flere kvinner, i alle aldersgrupper unntatt de over 70 år, som etterlever anbefalingene.

Inaktivitet fører til sykdom

Selv om det er flere som trener regelmessig, er det et økende antall som ikke følger myndighetenes anbefalinger om fysisk aktivitet. Det er absolutt et varsko. Vi vet at det hver dag er omtrent 150 000 nordmenn som er borte fra jobben på grunn av sykdom, og stadig mer av sykefraværet skyldes livsstilssykdommer. Faktisk er så mye som hvert fjerde sykdomsutbrudd som kan relateres til inaktivitet. Den beste medisinen er ifølge helsedirektoratet meget enkel: Å øke folks aktivitetsnivå.

Tekst og foto: Tore Sæther

Kilder: Avantas Aktiv, Adresseavisen og Helsedirektoratet