Når kuldegradene siger på

temp

Publisert: 05.02.2015

Vi er inne en tid hvor kuldegradene kan bli ganske mange. For alle de som har sykkelen som trim-redskap, og også de som bruker sykkelen som transportmiddel til og fra jobb, kan det bli mange gufne opplevelser.

 

Av ATLE KVÅLSVOLL

 
Nå har det skjedd mye positivt på sykkelklær-fronten de siste årene; det finnes både varme, vindtette og regntette klær. Men blir det for kaldt, hjelper det lite hvor mye og gode klær man har på seg. Man fryser uansett. 

 
For kaldt, tren alternativt

For dem som bruker sykkelen til trening, er mitt råd å finne andre treningsaktiviteter enn utesykling når det er mer enn fem minusgrader. Dette fordi treningseffekten blir dårlig når muskulaturen blir kald. Man blir frossen, og det er vanskelig å få opp pulsen på ønsket nivå.
Når Kong vinter melder sin ankomst er det like greit å benytte seg av de mulighetene vi har i dette landet ,og da er det nærliggende å ta skiene fatt.
Det er lite som kan måle seg med skitrening i grunntreningsperioden for en som satser på sykling, uansett nivå. Man får trent hele kroppen, det er lett å få opp pulsen, og det er moro. Og ikke minst, man får gode naturopplevelser.


Fristende å henge

Det er lett å bli fristet til å henge seg på de som går forbi om man føler formen er god. Har man godt feste og god gli, er det en herlig opplevelse når kroppen fungerer. Og enda bedre å gi på litt ekstra over bakketoppen og kjenne at man går fra den man går sammen med...
Men da er det også viktig å bruke hodet; langturene skal være forholdsvis rolige slik at man har guts til å trykke til på de harde øktene. Blir man fristet til å gi gass på en langtur, juster dette inn på de andre øktene i uka slik at du ikke tar knekken på overskuddet. Stikkord er totalbelastningen.

 
Hardøkter innendørs

De harde øktene bør kjøres inne på ruller/ergometer/spinning i perioden framover slik at man får brukt den spesifikke sykkelmuskulaturen. Det er også bra å kunne avslutte noen skiturer med en halvtime på sykkelen innendørs.
 
Om man konkurrerer i turrenn og /eller bedriftsrenn på ski, er det kjempetrening også for det som skal skje på sykkelen i sommer. Da er det lurt å bruke sykkelen på restitusjonsøkter slik at man får vedlikeholdt sykkelmuskulaturen.


God vintertrening!

 ATLE KVÅLSVOLL
er en av gründerne og daglig leder i Avantas Aktiv. Han har etter sin egen aktivkarriere som proffsyklist hatt mange trener- og coach-oppdrag, blant annet i Olympiatoppen. Kvålsvoll var også Thor Hushovds personlige trener i hele hans strålende proffkarriere.