Hold på gode vaner – eller kanskje restarte?

temp

Publisert: 08.01.2018

Vi har så vidt lagt ei lang og forhåpentligvis god jule- og nyttårshelg bak oss. Masse god mat og drikke og sosialt samvær. Men hvordan ble det med trimmingen?

- Jeg vet både av egen erfaring og den kontakten vi har med våre kunder at mange har vedlikeholdt gode trim-vaner, mens andre trenger å restarte trimmingen etter et par uker med adskillig mindre fysisk aktivitet enn det man har hatt som vane.

Det sier Atle Kvålsvoll, gründer og daglig leder i Avantas Aktiv.
For ”duracell-trimmerne” er det likegyldig om kalenderen viser januar eller februar eller hvilken som helst måned. For restarterne derimot, kan det være ekstra lurt å ha noen knagger å henge restarten på, understreker Kvålsvoll og kommer med følgende gode råd:

Ikke bli for ivrig!
- Har man hatt noen dager uten trim og trening er det lett for å bli overivrig. Man skal gjerne ta igjen ”det tapte” på null komma nix. Derfor kan det være lurt å lage seg en liten plan for treningen hvor det aller viktigste er å ikke trene for mye og for hardt. Det er ikke noe som er så dumt som nærmest å rase av gårde og så ha brent alt krutt og treningslyst før januar er over.

- Trening skal være artig og også føre til overskudd i hverdagen. Det må ligge i bunnen på all fysisk aktivitet. Å trene så hardt at muskulaturen blir stokk stiv og blir full av melkesyre etter hver økt, det ønsker vi selvsagt ikke å oppleve.

Lurt med treningsmål
- Det er heller ikke så dumt å sette seg et lite mål med trimmingen enten det handler om å bli i generelt bedre form eller ønske om å gå ned i vekt, eller ha en konkurranse å trene mot, eller kanskje til og med bestige et fjell. Setter man seg et mål av en eller annen type, er det kanskje også lettere å trene med tanke på målet.

- Vi vet at mange legger mye av treningstiden til et treningsstudio. Det kan ikke bli påpekt for ofte at det er viktig med god veiledning for hvordan man skal utføre øvelsene slik at man unngår overbelastninger og i verste fall skader.


Jule- og nyttårsfeiring kan kanskje gå litt på bekostning av vante trim- og treningsvaner. Når det skal restartes, kan det være kjekt å ha drahjelp av andre og absolutt passe på at man ikke blir overivrige i jakten på å ta igjen ”det tapte”. (Foto: COLOURBOX)

Atle Kvålsvoll ser også det positive for vanlige trimmere å ha tilgang til treningsdagbok og bruk av app’er:

Stimulerende ”verktøy”
- Vi får mange tilbakemeldinger fra våre kunder i Avantas Aktiv om at vårt opplegg med treningsdagbok og app som man kan synkronisere til dagboken er forhold som virker motiverende på treningslysten.

- Til slutt vil jeg understreke og minne om at det aller viktigste er å få gode doser med jevn fysisk aktivitet. Det er det de aller fleste av oss har godt av; og i så henseende er våre anbefalinger i Avantas Aktiv på linje med rådene fra Folkehelseinstituttet: 30 minutter daglig fysisk aktivitet, sier Atle Kvålsvoll.

Tekst: TORE SÆTHER