EKSPERTENS 7 TIPS: Slik holder du deg i gang i ferien

temp

Publisert: 23.06.2017

Sommeren står for døren, og målet er klart: Mest mulig avslapning! Samtidig er det ikke uvanlig å føle dårlig samvittighet for å ”skru av bryteren” helt, og kanskje tenker man at man burde trent enda mer når man likevel har fri.

Personlig trener og fast instruktør for Avantas Aktiv, Gry Haltivk, har lang erfaring med å hjelpe mennesker til å holde seg i form, ut fra egne forutsetninger. Hennes beskjed er klar:

- Det er veldig, veldig viktig at man roer ned og lader batteriene når man har ferie. Man skal absolutt ikke gå rundt og føle seg stresset og ha dårlig samvittighet for at man burde trent mer. Men hvis man holder seg litt i gang, så blir ikke dørstokkmila så altfor høy når man skal tilbake til hverdagsrutinene

Heldigvis er det lite som skal til, og alt kan gjøres svært lystbetont.

- Mange glemmer at man kan gjøre hundrevis av ting man ikke tenker på som trening, men som likevel er med på å holde kroppen aktiv. Det handler bare om å ikke gro fast i solstolen.

- Svømming for eksempel, en kjempeaktivitet man bruker mye energi på, og hvor hele kroppen er aktiv. Så hvis du skal ligge 6-7 timer på stranda eller ved bassenget en dag, hva med å ta 10 minutter av hver time og svømme noen lengder? Da har du plutselig svømt en time den dagen, når du egentlig bare har avkjølt deg litt.

Her er Grys 7 tips til hvordan du holder deg i gang:

1. Lek deg mest mulig!

Du husker sikkert hvordan sommeren var som liten. Høyt og lavt dagen lang, ringspill, hoppetau, fotball, bading og timesvis med skyting på blink med selvspikket pil og bue. Hvorfor skal man holde opp med det når man bli voksen? Det er kjempeartig å finne på aktiviteter sammen, og alt som innebærer mer enn å ligge helt stille, holder deg i form. Derfor: Gå fra A til B, svøm, lek, spill volleyball, fotball, badminton, frisbee på stranda, eller vår favoritt, kast vannballonger. Bare fantasien setter grenser!

En liten svømmetur er fabelaktig aktivitet for å holde kroppen i gang

2. Gå i stedet for å ta taxi.

Spesielt hvis man er utenlands er det fristende å ta taxi, fordi man ikke er så godt kjent der man er. Men som oftest er avstandene kortere enn man tror, og med noen minutters forberedelser på f. eks. Google Maps, finner alle veien. Og så mye mer man får sett til fots, enn fra et bilvindu!

3. Lei sykler

Sykling er genialt. Det er effektiv transport, du får sett veldig mye på kort tid, du slipper å lete etter parkering, og ikke minst: Du får masse sol samtidig som du får trening.

4. Gå eller jogg en snartur på morgenen før frokost

Lange, late frokoster er et meget viktig sommerritual. Hvor mye bedre er det ikke å sette seg ned ved bordet hvis man har fått en liten dose frisk luft og aktivitet først? Er du på bilferie er det supert å få sett seg litt rundt på plassen man overnatter, samtidig som man forebygger slitne rygger og stive nakker som oppstår etter mange timer i bil.

5. Tren litt styrke tre ganger i uka

Det finnes mange enkle styrkeøvelser som kan utføres i helt vanlige klær, hvor som helst og når som helst, og det tar bare 5-10 minutter. Perfekt hvis du for eksempel står i ferjekø, eller været er akkurat for dårlig til soling. Eksempler på øvelser: Spensthopp, dype knebøy, utfall, tåhev, pushups, planke og hangs-ups i nærmeste tre.

6. Spis litt sunt selv om du skal kose deg

Vår favoritt: Skaff deg en blender og erstatt noen av sommerens softiser med en fruktsmoothie. En garantert hit for den som har barn. Drikk mye vann og spis litt variert. Grillet sommerkotelett og potetsalat er godt, men kanskje ikke hver dag i tre uker?

7. Ikke undervurder kroppsarbeid!

Vi har vel alle noe vi skulle gjort. Male nordveggen, hugge ned ei bjørk som skjermer for sola, polere bilen eller rydde på loftet. Vel, det er bare å sette i gang. Mer gratis trim enn dette får du ikke. Og tenk hvor bra det føles etterpå, når du både har krysset ut et punkt på lista og holdt deg i form på en og samme tid!

Gry HaltvikGry Haltvik er tidligere elitespiller i Håndball, håndballtrener, idrettsfagslærer, og er utdannet personlig trener. Hun jobber til daglig som PT i sitt eget firma bareGry Haltvik – din treningshjelp, i tillegg til å være fast instruktør for mange av Avantas Aktivs kunder.

 

 

 

TEKST: Martin Svarva - Avantas Aktiv

FOTO: Tore Sæther - Avantas Aktiv/COLOURBOX