”Gå foran – om å lede andre”

Publisert: 27.02.2014

Hva trengs for å motivere og lede andre? Svaret er ikke entydig, men det er i alle fall viktig at lederen våger å gå foran.

 
Det skriver håndballverdenens mest meritterte trener – og leder, Ulrik Wilbek i forordet til sin siste bok; ”Gå forrest – om at lede andre”.

Wilbek har vunnet seks internasjonale titler, og ytterligere åtte sølv/bronsemedaljer, som trener for det danske kvinne- og herrelandslaget. Han har også en politisk karriere bak seg; blant annet som medlem i byrådet i Viborg. Wilbek er i dag en ettertraktet foredragsholder. Etter Håndball-EM på hjemmebane i januar – hvor hans karer tok sølv – sluttet Wilbek som landslagstrener og er nå sportssjef i det danske håndballforbundet.

 
Her er noen utdrag av det første kapittelet i ”Gå forrest-boken”.

 

”Jeg blir ofte spurt om jeg kunne ha gjort noe annerledes. Det skjer som regel alltid, hvis vi har tapt. Aldri når vi har vunnet. Og ja, jeg ville alltid ha kunnet gjort noe annerledes. Men det er ikke sikkert at vi ville ha vunnet – selv om jeg og spillerne hadde gjort ting på en annen måte.”


”Det er ingen tvil om at det er lettere å motivere andre i medgang enn i motgang. Men uansett hvilken utfordring et firma, eller et lag, står overfor, kan du kun motivere andre dersom du interesserer deg for de menneskene du er leder for og som du arbeider sammen med.”

 

Når håndballtreneren ber om time out under en kamp, er det en ekstremsituasjon hvor lederens ferdigheter til å gå foran, til å være kort og presis, virkelig blir satt på prøve. (Foto: TORE SÆTHER)”På samme måte som enhver annen leder som opptrer i offentlighetens lys, må jeg (som håndballtrener) opptre hver gang. En leder som ikke kan opptre og kommunisere, har ingen sjanse i dagens mediafokuserte samfunn. Han, eller hun, vil umiddelbart bli avslørt.

Jeg skal være min oppgave bevisst, og jeg skal i tillegg til å kunne presentere mine ideer og strategier for mine medarbeidere på et høyt faglig nivå også kunne presentere dem for tv-seere og journalister på en noe mer forståelig og lett tilgjengelig måte. Jeg vil gå så langt som til å si at hvis du tror at du skal være leder, og ikke kan stille deg opp for dine medarbeidere og få gjennomslag, så er det bare å glemme det. Lederen skal kunne lage en presentasjon, i gode og dårlige tider, i en avslappet ramme så vel som under ekstremt press.”

 

”Lederen skal kunne presentere sitt budskap så klart at alle mottagere er klar over hva lederen mener; og det lærer man først når man et par ganger er blitt misforstått.”

 

Tilrettelagt og oversatt:
 TORE SÆTHER
Avantas Aktiv