Er det mulig å snuse på toppformen med snus?

temp

Publisert: 13.11.2017

Det er godt dokumentert at røyking påvirker prestasjonene, men snusbruk er det forsket mindre på. I månedene frem mot sommeren skal vi se på om det er mulig å nå toppformen hvis du bruker snus, eller om det hemmer utviklingen fra trening.

De siste årene har andelen røykere i vestlige land sunket, mens andelen som bruker snus har økt. Denne høsten og vinteren har vi startet et prosjekt hvor vi ønsker å finne ut hvilken effekt snus har på trening. Frem mot sommeren 2018 skal vi, i samarbeid med Fredrik Arntsen se på om snusen er et hinder for den fysiske utviklingen. 

Til daglig jobber Fredrik Arntsen hos Sparebank1 SMN i Trondheim, som rådgiver på privatmarked. Der sitter han stort sett i møter med kunder som ønsker lån, forsikringer eller hva det måtte være. I nesten 20 år har han brukt snus, nå har han bestemt seg for å slutte. Når arbeidsdagen er over og laptopen er pakket sammen, så knytter Arntsen på seg joggeskoene for å trene. Men slik har det ikke alltid vært.

– Jeg tror det var 40-årskrisen som slo inn for noen år siden. Jeg følte at jeg hadde litt for mange kilo på kroppen og ønsket å slanke meg. Den energien og overskuddet treningen nå gir meg kunne jeg ikke være uten, sier 42 år gamle Arntsen.


Slutter: Fredrik Arntsen har bestemt seg for å slutte med snus. Hvilken effekt vil det gi?
Foto: Kenneth Wikan

Retter søkelyset
Siden den gang har Arntsen vært aktiv, han foretrekker å løpe. I tillegg til den daglige treningen deltar han også på flere organiserte løp, de siste årene har han blant andre deltatt på Tordenskioldløpet og Trondheim maraton. Nå har han lyst til å se hvor stor effekten ved å spytte ut snusen er. Det er en interessant problemstilling understreker Atle Kvålsvoll fra Avantas Aktiv.

– Vi vet at snusing gjør at lungene trekker seg mer sammen og at det påvirker blodgjennomstrømningen. Vi vet at det gir økt og blodtrykk. Gjennom dette prosjektet skal det bli spennende å dokumentere hvordan effekten blir, sier Kvålsvoll.


Daglig leder i Avantas Aktiv og topptrener Atle Kvålsvoll.

Ved at Fredrik Arntsen skal fortsette den daglige treningen, med de samme treningsrutinene han hadde når han brukte snus, skal han nå teste om snusslutten har noen effekt. Derfor ble det tatt flere tester av han før prosjektet startet, blant annet så ble oksygenopptaket, fett- og muskelmassen målt. 

God form
– Fredrik er jo allerede i god form. Men det er veldig viktig at han ikke trener mer enn hva han gjorde tidligere. Ved å beholde treningen på det samme nivået kan vi se effekten av prosjektet, sier Kvålsvoll.

Og nettopp det var motivasjonen til Arntsen med snusslutten.

– En jeg trener sammen med mente at det å slutte med snus ville øke prestasjonen med 10%. Det tente meg, hvis jeg kan øke prestasjonen min så mye, så er jeg villig til å gjøre det, sier Arntsen.

Frem mot sommeren skal Arntsen trene som vanlig, vi skal blant annet teste oksygenopptaket, muskel- og fettmassen underveis. Du kan følge utviklingen på vår Facebook-side hvor vi vil publisere fremgangen på prosjektet.

Video: Hva tenker Fredrik om prosjekt, og hvilke råd gir Atle Kvålsvoll?

Tekst og video: Kenneth Wikan