Tips til de lange treningene

temp

Publisert: 31.08.2018

Lange turer, enten det er på ski, sykkel eller til fots krever påfyll av riktig næring underveis. Trenger du inspirasjon til ”mat på lomma”? Her er to av ekspert Morten Mørlands favoritter!

Skal man klare å opprettholde intensiteten og kvaliteten ved lange treningsøkter, så trenger man også kvalitet når man fyller opp ”energitanken”. Det finnes naturligvis et utall forskjellige varianter man kan benytte, men her følger altså to av mine favoritter til de lange turene, nemlig banan-pannekaker og riskaker. Riskaker har lenge vært benyttet blant både amatørsyklister og profesjonelle, ettersom de er proppet med karbohydrater, og egner seg særlig godt for de tøffe turene eller i konkurranser. Pannekakene inneholder også en god mengde karbohydrat, men har dessuten en del mer protein og fiber som både gir større metthetsfølelse og lavere blodsukkerstigning. Sistnevnte kan derfor være et veldig fint valg på de roligere langturene.

Bananpannekaker:

- Havregryn, ca. 300 g
- Salt, 1 ts
- Natron, 1 ts
- Egg, 4 stk
- Banan, 2 stk
- Melk og vann 50/50 til passe konsistens på røren.

Ha havregryn, salt og natron i en blender/kjøkkenmaskin. Kjør maskinen til havregrynet har blitt til havremel. Deretter tilsetter du væske og mikser å nytt, før du tilsetter egg og banan. Det er en veldig enkel fremgangsmåte og det eneste man må prøve seg litt frem på er å få riktig konsistens på røren. Vær obs på at røren tykner litt til når den står på benken, så sørg for at den ikke er for tykk med en gang. For at pannekakene skal bli så luftige som mulig er det lurt at man lar røren svelle i 5-10 minutter før man begynner å steke opp pannekakene. Lag pannekakene små, slik som sveler/lapper slik at du får plass til 2-3 stk. i pannen av gangen. Disse pannekakene fungerer utmerket som turmat med både syltetøy, ost og skinke eller annet pålegg. Samtidig er det også et veldig fint frokost- eller lunsj måltid som for eksempel kan toppes med Cottage cheese og bær.

Tid: 20 min

Riskaker (stor porsjon):

- Ris (Jasmin) – 170 g (tørr)
- Sirup/honning- 4 ss
- Philadelphia smøreost – 300 g
- Sukker – 2 ss
- Syltetøy (om ønskelig)
- Kanel etter smak


Første steg er å koke risen, med kanel om ønskelig. Når risen er ferdig kokt og fortsatt varm, tilsetter du smøreost, sirup og sukker før du rører sammen til alt er smeltet inn i en stor masse. Deretter fordeler du ris-massen i en form (og her kan du legge et syltetøylag i midten om du ønsker) og dekker med plast. Siste steg er å la formen stå kaldt (kjøleskap) over natten før du neste morgen kan kutte dem i mindre biter og pakke inn i aluminiumsfolie. Dersom man lager en stor porsjon kan man også fryse ned og ta opp når man trenger (velg da innpakning som er laget for nedfrysning). Riktignok smaker kakene absolutt best før de er fryst.

Tips:British Cycling har laget en instruksjonsvideo på Youtube som beskriver fremgangsmåten svært godt.

Vår kostholdsekspert Morten Mørland er utdannet ernæringsfysiolog og trener. Gjennom sitt firma Finishline jobber han med rådgivning, kursing, foredrag og trenings- og ernæringsplanlegging for både privatpersoner og bedrifter. Gjennom samarbeidet med Finishline kan vi tilby kunder og brukere av Avantas Aktiv egne skreddersydde kostholdsopplegg.

Les mer: www.finishline.no