Elghufs – pass på teknikken, sier Oddvar Brå

temp

Publisert: 22.10.2015

Elghufs er en mye brukt og effektiv treningsform på barmark før skisesongen setter inn. Skal du få fullt utbytte av denne treningsformen, er det viktig å være nøye med teknikken, sier Oddvar Brå.


- Opprinnelsen til navnet ”elghufs”, eller hvem som fant på navnet, kjenner jeg ikke. Men det er et gammel begrep for denne imitasjonsøvelsen. Man snakket om ”elghufs” i alle fall helt tilbake på 1950-tallet, sier Oddvar.

- De siste årene er det blitt mer prat om elghufs, og treningsformen er også mye mer brukt. Det skyldes nok blant annet at skiløpere i dag løper mindre i barmarkstreningen enn det som var vanlig på min tid som aktiv. Allerede i 1983 var jeg med på å lage en video hvor man la oppå hverandre et klipp av elghufs-drag med diagonalgang på ski i samme bakke. På den måten fikk vi et godt inntrykk av hvor bra man utførte elghufs’en.

Utmerket imitasjonsøvelse

Og da er vi midt inne i hva elghufs er, en imitasjonsøvelse for diagonalgang i motbakke. Det er en utmerket intervalløvelse,  viktig som ”blodpumpe-trening”, men skal du få fullt utbytte av økta, er det altså viktig å gjøre elghufs’en teknisk riktig, fordi:

- Hele ideen med elghufs er å gjøre bevegelsene så likt som mulig det du gjør på snø med ski. Jeg er opptatt av at dette skal utføres som diagonalgang på ski i motbakke og ikke løping med staver, understreker Oddvar.

 

 Oddvar Brå sjekker elghufs-videoen fra langrennstrening.com og finner at det er mye som stemmer med hans viktigste råd; legg vekt på teknikken!


”Ikke slurv med teknikken”

- Det handler om å ha fraspark med god snert slik at det ikke blir for løpende. Om du slurver litt med teknikken, går det både litt fortere og koster litt mindre, men utbyttet står i stil – altså ikke så godt som det kunne ha vært, sier Oddvar og legger til at han skjønner det kan være fristende å ”jukse” litt med teknikken hvis man trener med folk som er bedre enn seg selv og gjerne vil unngå å komme sist til topps i bakken på hvert drag.

Elghufs-trening tjener altså to hensikter; god intervall-trening og aller viktigst, imitasjonstrening i diagonalgang i motbakke. Dersom vi legger til grunn stadig kortere snøsesonger, sier det seg selv at elghufs blir enda viktigere for den som vil bruke vinteren til langrenn – enten det er som treningsform på forskjellige nivå eller som konkurranse-aktivitet.


                                                          Elghufs er en øvelse som blir brukt
                                                         for å trene teknikk og styrke på sommeren
                                                         slik at man kan gå fortere på ski om vinteren.”
                                                        (Landslagstrener Trond Nystad)


- Hva med forholdet elghufs og sprettende skigang?

- Sprettende skigang er steinhardt, enda hardere enn skikkelig elghufs. I tillegg til intervalltrening, gir sprettende skigang også utbytte med å forbedre spensten.

- Hvor ofte og hvor hardt skal man ”elghufse”?


Ei økt i uka

- Jeg vil anbefale at man legger inn ei slikt økt i uka. Økta kan være rundt 45 minutter inklusive pauser. Pausene blir gjerne litt lengre enn vanlig intervalltrening, i alle fall hvis det er snakk om å elghufse opp en bakke og så må ned samme bakke for å starte neste drag.

- Dragenes lengde bestemmes mye av terrenget, men jeg vil si at alt mellom to-tre minutter til 8-10 minutter kan være hensiktsmessig.

Unngå for raskt førstedrag

- Intensiteten?

- Den er individuell, naturligvis. Men for alle gjelder det ikke å kjøre for fort det første draget slik at man pådrar seg syre allerede i innledningen av økta. Det vil i så fall redusere utbyttet av treningen; det vil bare gjøre veldig vondt mot slutten av økta og med dårligere utbytte enn det man kunne ha skaffet seg.

- Hva med staver til elghufs’en?

- Da skal man velge litt kortere staver, 5-7 centimeter kanskje, enn det man bruker til klassisk skigang, råder Oddvar Brå og minner til slutt nok en gang om at det aller viktigste med elghufs ikke er å komme raskere enn treningskompisene til bakketoppen, men la de beste heller gå og kjøre sitt eget løp – med hovedvekt på riktig teknikk.

- Elghufs er en alvorlig fin måte å automatisere diagonalgang-teknikken på!

Tekst og foto:
TORE SÆTHER / Avantas Aktiv