Dumt å hardtrene ute i sprengkulde

temp

Publisert: 12.12.2016

- Er det minus 15 grader eller kaldere, er det idiotisk å trene hardt ute. Minusgradene irriterer luftveiene og kan før til astma.

 Det sier Kai-Håkon Carlsen som er professor i idrettsmedisin ved Universitetet i Oslo i et intervju med nrk.no.


- Treningseffekten er heller ikke stor i kulde. Det er derfor mer fornuftig å trene innendørs eller ta seg en skitur i moderat tempo når det er kaldt, sier Carlsen.


”Alt” trekker seg sammen


Mange lurer på om det er direkte usunt å trene ute når det er kaldt og hva som skjer med kroppen når vi er aktive i kulda? Veldig forenklet kan vi si at «alt» trekker seg sammen i kulde. Dette skjer også med blodårene våre, særlig blodårene ytterst mot huden. Når blodårene trekker seg sammen, vil blodomløpet, altså blodets hastighet rundt i kroppen, bli litt dårligere.

 
Påvirker musklene

Tregere blodgjennomstrømning i kroppen, vil føre til redusert oksygentilgang i muskulaturen. Dette kan påvirke musklenes evne til kraftutvikling; du vil lettere få melkesyre. Men på grunn av redusert blodgjennomstrømning, vil denne responsen være noe forsinket i forhold til aktivitet i varmere temperaturer.

 


Ta heller en skitur i moderat tempo enn å hardtrene ute når gradestokken viser minus 15 eller ”verre”. (FOTO: Colourbox)Hva med de med kuldeastma?

I en studie hvor forsøkspersonene (atleter) trente i kaldt miljø for å etterlikne det å faktisk trene i minusgrader ned til -15, viste det seg at personer uten kuldeastma-symptomer ikke fikk nedsatt lungeventilasjon under eller etter økten.

Gruppen med symptomer på kuldeastma fikk derimot signifikant nedgang i lungeventilasjon under økten og økt sammentrekning i bronkiene etter økten, uavhengig om luften de pustet inn var varm eller kald.

De som har kuldeastma vil altså kjenne effekten av den tørre kalde luften ved at lungekapasiteten vil synke. Men forskningsrapportene beskrev at forsøkspersonene fullførte treningsøkten uten store problemer til tross for at lungekapasiteten sank.

 
Verdt å vite

* Har du astma, bør du ta astmamedisin før du legger ut på ei treningsøkt i kulde.

* Bruk av luftvarmer eller varmemaske kan være lurt. Den sørger for at luften blir varmet opp før den dras ned i lungene, som gjør at astma-problemene blir mindre. Et vanlig skjerf kan også brukes, men blir det for kaldt, vil et skjerf bli fuktig, kan fryse og bli ubehagelig mot huden.

* Bekledning spiller en stor rolle i kulde. Det er viktig å kle seg godt slik at man overproduserer varme og unngår  frostskader. Ansiktet er spesielt utsatt. Derfor er det viktig å ha på seg lue for å unngå frostskader.

* Bruk ullsokker og ikke bomull fordi ull isolerer og holder på varmen selv om du blir våt. Ullsokker krever mer plass. Pass på at skoene ikke blir for trange. Det er nemlig luftrommet mellom sokkene og skoene som isolerer og holder på varmen.

 * Mange bruker tettsittende klær i kulden. Det er ikke lurt fordi det komprimerer luftlaget og skaper mindre isolasjon og varme. Bruk heller langt undertøy og en vindtett bukse utenpå.

Kilder:
Aftenposten.no
nrk.no
adressa.no

 

 


 Hardtrening i sprengkulde er rett og slett dumt. (FOTO: Colourbox)