Den viktige hverdags-trimmen

temp

Publisert: 09.06.2016

Størstedelen av vår fysiske aktivitet gjør de fleste av oss i hverdagen; rusleturen til skolen, til jobben eller bussholdeplassen.

Trappen opp til kontoret og leiligheten eller sykkelturen til butikken. Det spiller mindre rolle hvor lenge de forskjellige aktivitetene pågår. Hvert ”steg” regnes.

Det finnes altså mye trening som vi kan hente i hverdagen, og det til og med helt gratis, skriver nettstedet itrim.se.

Gjennom å kombinere vanlig trening og hverdagsmosjon kan du også oppnå stabil vektnedgang.

Forskning publisert i det amerikanske medisinske tidsskriftet ”Jama” viser at de som bruker skritt-tellere er mer fysisk aktive enn de som ikke bruker slike tellere. De som setter seg et mål om hvor mange steg de skal ta hver dag, rører seg  mer, går ned i vekt og bidrar også til lavere blodtrykk, viser undersøkelsen.

Interessant ”kalkulator”

Glem altså ikke at all fysisk aktivitet teller. Dersom du for eksempel selv vasker bilen, bruker du energi som tilsvarer 2550 skritt. Hvor mange ”skritt” du tar når du raker løv i hagen, eller maler huset eller klipper plenen, det kan du finne ut ved å klikke deg inn på www.stegraknare.se/omvandla

 

Å gå er den mest vanlige hverdagsaktiviteten, enten det er til skolen, til jobben, til butikken – eller ute i naturen, med eller uten ”nordiske” staver. (Foto: COLOURBOX) 

10 000 skritt er anbefalingen

Som sikkert mange har fått med seg, er 10 000 skritt – ca. åtte kilometer - per dag en anbefaling som mange helseorganisasjoner gir oss ”hvermannsen”. Å gå er i det hele tatt den hverdagsaktiviteten de aller fleste av oss kan hjelpe oss selv med. En halv times rask gange hver dag tilsier at vi forbrenner rundt 150 kcal. I løpet av én måned blir det 4500 kalorier, og det er jo ikke ubetydelig enten du vil være aktiv for aktivitetens skyld eller at du ønsker at aktivitet skal medføre at du går ned litt i vekt.  


Hvor mange skritt tar vi egentlig hver dag?

Både japanske og amerikanske forskere har forsøkt seg på å montere skrittellere på folk for å kartlegge hvor mye de går. Catrine Tudor-Locke ved Arizona State University har for eksempel kommet frem til at amerikanske menn i gjennomsnitt går 7192 skritt om dagen, mens kvinnene er nede på 5210 skritt.

Man tror at tallene er litt høyere i Europa, der det er mye vanligere at folk spaserer til daglig, skriver Illustrert vitenskap.

Ikke overraskende viser Catrine Tudor-Lockes undersøkelse også at overvektige beveger seg mindre, på samme måte som de fleste tar flere skritt på hverdager enn i helgen.
Denne og andre undersøkelser har for øvrig ført til at man i USA har satt fokus på bevegelse og til at man nå anbefaler alle å gå minst 10 000 skritt om dagen.

 Legger man sammen alle skrittene, blir det en del i løpet av året. Ifølge det britiske Office for National Statistics går vi i gjennomsnitt 305 km i året – eller det som tilsvarer syv maratonløp. I et helt liv blir det til 18 440 km eller ca. halvveis rundt Jorden…

Skritt-teller motiverer

Helseanbefalingene, blant annet fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) om

10 000 daglige skritt, fikk oss nærmest til å gå mann av huse for å kjøpe skritt-tellere i en eller annen fasong – alt fra enkle målere som ”bare” teller skritt til mer avanserte målere med pulsklokker, gps-målere og så videre.

Det er ingen tvil om at slike skrittmålere virker motiverende på svært mange. Om 10 000 skritt er en minimumsanbefaling, sier man gjerne at dersom vektreduksjon er et mål, da må du opp i et sted mellom 15 000 og 20 000 skritt hver dag.
Som Ulrik Wilbek, den kjente danske håndballtreneren, blant annet skriver om motivasjon; ”det er langt lettere å finne motivasjon til å gjøre en ekstra innsats hvis vi kan se en mening med det vi er satt til å gjøre.”

Med andre ord, er vektreduksjon et prioritert mål, og du vet at 20 000 daglige skritt er et godt verktøy for å nå målet, da tar du den ”jobben” som skal til for å nå de 20 000, ingen unnskyldninger er gode nok.

 

All hverdagsaktivitet er nyttig fysisk aktivitet. Dersom jeg skulle ha drevet hagearbeid i en halvtime, vil det tilsvare 3550 steg og 141 kalorier, ifølge den omregningskalkulatoren som du finner adressen til i denne artikkelen. (Foto: COLOURBOX)


Her er noen tips på forskjellige typer hverdagsmosjon:

* Gå av bussen én holdeplass før den som passer aller best.
* Variér jobben ved skrivebordet – stå i perioder.
* Gå trappene  i stedet for å ta heis eller rulletrapp
* Vask vinduer.
* Vær turist i egen by, gå på veier/gater du ikke tidligere har gått.
* Gå tur med hunden – har du ikke selv hund, ”lån” naboens.
* Klipp plenen.
* Luk ugress.
* Skufle snø.
* Rengjør uteområde / fortau for sand og grus.
* Støvsug hele huset /leiligheten.
* Sykle til butikken.
* Nyt solen et sted du aldri før har vært – og gå(!) dit.
* Skal du printe ut en ting på jobben, bruk printeren lengst unna.
* Foreslå for sjefen din /kollegene dine å ta møter ute – gående.
* ”Gå deg bort” med vilje og finn hjem igjen.


Kilder:
itrim.se
Illustrert vitenskap