Bruk litt tid på å velge riktig sykkelhjelm

temp

Publisert: 07.04.2016

Det er etter hvert mange som bruker sykkelen som fremkomstmiddel hele året. Like fullt er de aller fleste av oss barmark- og varmegrader-syklister, og vi nærmer oss nå hyggelig raskt sesong!

En real vårpuss av doningen er mange flinke til å sørge for, enten vi gjør det selv eller får proffer til å ta seg av jobben.

Men hva med hjelmen? Er den vi brukte i fjor moden for utskifting? Hadde vi til og med en velt i fjor da også hjelmen fikk seg en smell uten at det fikk noen følger; vi fortsatte å bruke hjelmen…

I denne artikkelen finner du en gode råd og påminnelser som det er verdt å legge seg på minne.

Åtte av ti får hodeskade

Det er vanskelig å vite hvor mange sykkelulykker som forekommer hvert år i Norge, fordi de fleste ikke er med i den offisielle statistikken. Det man imidlertid vet, er at tre av fire sykkelulykker er eneulykker, og at tre av fire syklister får fysisk skade. Én av fem personskader fører til legebehandling.

Ifølge en tidligere undersøkelse gjort av Inggard Lereim, prof. dok. med. og leder av Norsk trafikkmedisinsk forening, skades 13 000 syklister hvert år, og mer enn en tredjedel er barn under 14 år.

Ifølge undersøkelsen er én av fem sykkelskader som behandles på sykehus hodeskader. Til Trygg Trafikk har Lereim uttalt at det er en kolossal forskjell på skader hos syklister med og uten hjelm.

Én av ti får hodeskader i sykkelulykker dersom de bruker hjelm. Hos syklister uten hjelm får åtte av ti hodeskader.


Utfordringer overfor tenåringer

Det kan være litt av en utfordring å få barn til å bruke sykkelhjelm. Spesielt når de er i tenårene kan det kreve mange og lange diskusjoner. Allerede fra fylte 10 år går hjelmbruken nedover, ifølge statistikken. Dersom du ønsker at barna dine skal fortsette å bruke hjelm, er du nødt til å være bestemt. Det mest overbevisende argumentet er selvfølgelig å selv bruke hjelm.

Når du skal kjøpe hjelm

Når du skal kjøpe hjelm må du passe på at den dekker pannen, issen, tinningene og bakhodet. Den må ha riktig størrelse og må kunne reguleres så den sitter godt på hodet. 

Hjelmen må også tilfredsstille offentlige krav til sikkerhet. Sykkelhjelmer skal være merket med CE og EN 1078 som er det europeiske direktivets standard for hjelmer som er godkjente for skating og sykling.

En hjelm med god ventilasjon gjør den mer behagelig å ha på, og sterke farger synes godt i trafikken.

- og når du skal bruke hjelmen…

En sykkelhjelm har liten effekt hvis den sitter feil eller for løst.

Ifølge Trygg Trafikk skal hjelmen sitte behagelig og fast på hodet, den skal bare kunne skyves noen få centimeter fram og tilbake, og ikke så langt tilbake at pannen er fri.

Det er spesielt viktig at hjelmen dekker panne og tinninger fordi 70 prosent av slag mot hodet treffer her.

 Hjelmen må sitte så godt fast at den ikke faller av ved sykkelvelt. Den skal ikke hindre syn og hørsel. Ulike størrelser og justeringsmekanismer gjør at du kan få en hjelm som passer akkurat til ditt hode.

Hakereima skal ikke være elastisk, men den skal kunne justeres. Den skal spennes passe stramt. Låsen på hakereima skal være lett å åpne og lukke.


Skadet hjelm – kast den!

En hjelm som har fått et kraftig støt, skal erstattes med en ny. Den skal byttes ut selv om skadene ikke er særlig omfattende. En dyp ripe kan være nok til at den ikke beskytter godt nok i en ulykkessituasjon.


Prisen ikke avgjørende

Det er mange som har foretatt tester av sykkelhjelmer. Siden testene er så forskjellige, er de ikke så lette å sammenligne. I sum kan vi sannsynligvis si at det ikke er noen direkte sammenheng mellom kvalitet og pris. Men vi kan nesten like sikkert slå fast at gode sykkelhjelmer tross alt ikke er gratis, og du velger vel ikke den billigste fordi den er billig når det tross alt handler om å beskytte noe av det viktigste du har – hodet…


Trygg Trafikk-video

Til slutt, en liten video produsert for Trygg Trafikk som viser og minner oss på betydningen av å bruke hjelm når vi sykler.

 

">

 

Ha sporty  sykkeldager!

Tekst: TORE SÆTHER / Avantas Aktiv

Kilder:

Trygg Trafikk
dinside.no
sykkelhjelm.no
digidexo.com
landevei.no