All bevegelse er trening

temp

Publisert: 30.01.2014

Johan Kaggestads meritter som trener for internasjonale topputøvere i langdistanseløping som Grete Waitz og Ingrid Kristiansen er viden kjent.

I sin bok ”Null til hundre” poengterer han at all bevegelse er trening og at man slett ikke trenger å kjenne blodsmaken i munnen for at det skal gi effekt.


Med det utgangspunktet er det lettere å finne motivasjon til å komme i gang.

Kaggestad viser også  til to enkle råd som maratondronning Grete en gang serverte:

* Ta trappene i stedet for heisen
* Bruk beina i stedet for bilen når det er mulig.

Den meritterte treneren er opptatt av å gjøre det enkelt også når det gjelder å motivere seg for trim og trening: Si til deg selv ”jeg vil, og jeg kan” i stedet for ”jeg skal, og jeg må”.

 

Hva vil du?

Når du først har bestemt deg for å begynne å trene, er det lurt å tenke seg hva du vil oppnå.
Hvordan ønsker du å se deg selv når du er i god nok form? Er det forskjellen på tilstanden i dag og den ønskede tilstanden?

Når du har satt deg et mål, kan unnskyldningene fort komme. Utfordringen blir ta å ta knekken på dem, alle, enten de er gode eller dårlige.


Mange slags unnskyldninger

Det kan være mange grunner til at du ikke trener. Kanskje er du for sliten, eller for gammel, eller kanskje er det for kaldt og det regner, eller kanskje er du i så dårlig form at du ikke vet hvor du skal begynne.

Svaret på det siste er enkelt: Du skal starte med å forsere det største og første hinderet. Du skal kvitte deg med unnskyldningene og komme i gang.
Da er det motiverende å vite at moderat trening to-tre ganger i uken gir stor formforbedring i løpet av noen få måneder.

Trening er 75 prosent motivasjon og 25 prosent svette, påstås det.

Bra for oss

Det er enkelt å forstå at å være fysisk aktiv er bra for oss. Vi er klar over at vi får mer overskudd og trivsel, at vi får økt arbeidskapasitet og sover bedre om nettene. Videre at immunforsvaret blir bedre og at vi betraktelig reduserer risikoen for blodpropp, slag og  hjerte- og karsykdommer.
I tillegg får vi mindre vondt i ryggen, sener og ledd; vi reduserer risikoen for kreft, slitasjegikt og beinskjørhet.

Ved å trene takler vi stress bedre, får bedre lungekapasitet og blodsukkerregulering.


Ikke på blå resept

Kroppen er skapt for bevegelse. Identitet er nært knyttet til opplevelsene av kropp, bevegelser og følelsesmessige uttrykksformer. Mestrer du kroppen, forebygger du belastningslidelsene. Så enkelt er det, skriver Johan Kaggestad.

Men husk også; god fysisk form kan ikke fås på blå resept. Den må du bidra til selv, gjennom egen aktivitet.

 

 

 Kilde:
Johan Kaggestad: ”Fra null til hundre”.

Foto: COLOURBOX