2017-trimmen: Lag en avtale og hold den…

temp

Publisert: 02.01.2017

- Det aller viktigste er at trening skal være gøy. Lag deg gjerne en treningsavtale med en kompis, en avtale du ikke kan bryte.

 Det råder ex-sykkelproff og tv2-kjendis Dag Otto Lauritzen. Sørlendingen har også utgitt boken ”I form med Dag Otto” hvor han gir gode trimtips, både til nybegynnere og mer erfarne trimmere.

Akkurat nå når vi så vidt har tatt fatt på et nytt år, og de fleste av oss har bak oss et par uker med uvanlig mange timer med bordets gleder og dertil stillesitting, er det godt å bli påminnet om verdien av jevnlig fysisk aktivitet.

Atle Kvålsvoll, tidligere proff-kollega med Lauritzen og i dag blant annet daglig leder og en av gründerne av Avantas Aktiv,  vet det meste om dette:


- Jeg vet både av egen erfaring og den kontakten vi har med våre kunder at mange har vedlikeholdt gode trim-vaner, mens andre trenger å restarte trimmingen etter et par uker med adskillig mindre fysisk aktivitet enn det man har hatt som vane.

For ”duracell-trimmerne” er det likegyldig om kalenderen viser januar eller februar eller hvilken som helst måned. For restarterne derimot, kan det være ekstra lurt å ha noen knagger å henge restarten på, understreker Kvålsvoll og kommer med følgende gode råd:

Ikke bli for ivrig!

- Har man hatt noen dager uten trim og trening er det lett for å bli overivrig. Man skal gjerne ta igjen ”det tapte” på null komma nix. Derfor kan det være lurt å lage seg en liten plan for treningen hvor det aller viktigste er å ikke trene for mye og for hardt. Det er ikke noe som er så dumt som nærmest  å rase av gårde og så ha brent alt krutt og treningslyst før januar er over.


- Trening skal være artig og også føre til overskudd i hverdagen. Det må ligge i bunnen på all fysisk aktivitet. Å trene så hardt at muskulaturen blir stokk stiv og blir full av melkesyre etter hver økt, det ønsker vi selvsagt ikke å oppleve.Det aller viktigste er at trening skal være artig,
og så gjør vi lurt i å ikke starte for hardt, sier
Dag Otto Lauritzen.
(FOTO: Tore Sæther)Dag Otto Lauritzen er enig med Kvålsvoll. Overfor adressa.no understreker også han:

- Start forsiktig. Du må ikke komme halvdau hjem med blodsmak i munnen.


Stimulerende ”verktøy”

Atle Kvålsvoll ser det positive også for vanlige trimmere å ha tilgang til treningsdagbok og bruk av app’er:

- Vi får mange tilbakemeldinger fra våre kunder i Avantas Aktiv om at vårt opplegg med treningsdagbok og også app som man kan synkronisere til dagboken er forhold som virker motiverende på treningslysten.

- Jeg bil også understreke og minne om at det aller viktigste er å få gode doser med jevn fysisk aktivitet. Det er det de aller fleste av oss har godt av; og i så henseende er våre anbefalinger i Avantas Aktiv på linje med rådene fra Folkehelseinstituttet: 30 minutter daglig fysisk aktivitet, sier Atle Kvålsvoll.
Avantas Aktiv-sjefen Atle Kvålsvoll trener regelmessig året rundt
og har naturligvis gjort unna årets første skitur…
(FOTO: Selfie)Helseministeren – på sykkel og i styrkerommet

Og hva mener han som har hovedansvaret for helsen vår, helse- og omsorgsminister Bent Høie? Til adressa.no sier ministeren:

- Er du utrent og ønsker å komme i bedre form, gir en halvtime med bevegelse veldig god effekt. Opplever man at treningen er kjekk, kan man heller heve ambisjonsnivået etter hvert.

 Selv holder helseministeren seg fysisk aktiv både med å gå – både på beina og på ski. I tillegg trener har styrke et par ganger i uke. De fire siste årene har han også syklet Nordsjørittet. Om de største helseutfordringene i Norge i dag, sier Bent Høie:

- Folk sitter for mye stille. I kostholdet vårt har vi for mye salt, sukker og mettet fett. Men det er fortsatt røyking som tar flest liv i Norge.

Tekst:
TORE SÆTHER, Avantas Aktiv