12 tips for å få deg til å synes løping er moro

temp

Publisert: 11.02.2016

Et vanlig nybegynnerfeil når du har bestemt deg for å starte løpetrening er å starte for “kvasst”. Det kan faktisk ta drepen på ambisjonen om må komme i gang, før du er kommet i gang.

Her er 12 tips for å få deg til å føle at løping faktisk også er moro.

 

1) Sett deg realistiske mål

Sett deg små mål i starten, så små at du kjenner at du kan nå dem. Følelsen av å lykkes er tilfredsstillende, og en god vane skaper ofte flere gode vaner.

2) Begynn langsomt

Et vanlig nybegynnerproblem er altså å starte for hardt. Det blir for tøft og heller ikke spesielt moro. Start heller rolig og veksle gjerne også mellom å løpe og å gå. Etterhvert kan du øke løpelengden, men behold farten. Mål treningsøkta i tid, ikke i lengde. Bestem deg for å løpe i 20, eller 30 eller 60 minutter – istedet for å tenke at du skal løpe så så langt.

3) Gjør det sammen med noen

Løp sammen en kamerat eller sjekk om det finnes en løpegruppe i nærområdet ditt. Dørstokkmila blir vesentlig kortere når du har avtalt løping med én eller flere andre.  Og ikke la det bli en unnskyldning at du løper for sakte. Dere trenger jo ikke løpe sammen hele tiden.

 

 

 

 

 

4) Ikke “forhandle” med deg selv

Av og til er det vanskelig å motivere seg. Kanskje regner og blåser det ute, mens sofaen virker fristende innbydende. Eller du kanskje har så mye på jobben at du “ikke har tid” til å avsette den timen du hadde tenkt å trene. Da er det dags for å mane frem positive tanker og kvitte seg med alle unnskyldningene for å la være. Skriv inn treningsturer i kalenderen og gi gjennomføring høy prioritet. Minn deg selv på om den gode følelsen som kommer etter en løpetur. Gled deg selv over at du har to friske bein, et sterkt hjerte og at du i det hele tatt kan løpe. Dessuten kommer du garantert til å jobbe mer effektivt etter å ha luftet hjernen i løpet av en treningsrunde. Men om du har en infeksjon i kroppen, da skal du stå over løpeøkta.

5) Variér runden din

Løpe i skogen eller i bygater? Hva du velger, er opp til deg. Generelt kan man si at det er en fordel å variere treningsmiljøet. Det minsker risikoen for at du blir lei løpingen. Dessuten har beina godt av å løpe på variert underlag.

6) Løp gjerne med musikk på øret

Prøv deg frem for å finne det som passer deg best. Hvilken musikk liker du mens du løper, eller kanskje skal du heller ha en lydbok på øret…

7) Variér tempo

Når du har holdt på en stund med løpingen, kan du starte å variere tempo. På den måten beholder du moroa ved å løpe, du blir en bedre løper, og du klarer i større grad å unngå skader.

8) Løp på forskjellige tidspunkt

Ta gjerne med deg treningsklær på jobben og ta en løpetur i lunsjen. Å løpe i dagslys gjør at du garantert kommer til å kjenne deg både piggere og gladere resten av dagen. Eller kanskje du skal bestemme deg for en tidlig morgen-løpetur? Å møte soloppgangen og se naturen våkne til liv, gir en enorm livsglede. Dessuten er det slett ikke så dumt å være ferdigtrenet til klokken syv om morgenen.

9) Spis skikkelig

For at du skal orke å løpe, trenger kroppen din energi, på samme måten som bilen din trenger drivstoff. En banan  eller ei brødskive sammen med litt vann er lurt å ta inn et par timer før du skal ut og løpe. Glem heller ikke å fylle på etter løpeturen. Trenere du noen ganger i uken og har mulighet for å spise et skikkelig måltid innen én time etter treningsturen, kan det være veldig greit for en mosjonist. Dette gjelder ikke minst om du har ønske om å gå ned i vekt. Dersom det ligger an til å bli mer enn én time mellom avsluttet økt og måltidet, anbefales et lite mellommåltid ganske kort tid etter løpeturen.

 10) Løp fra punkt A til punkt B

Det er en viss risiko for at det blir litt slapt og litt kjedelig å løpe den samme runden gang etter gang. Forsøk derfor å variere løypa, selv om du starter og avslutter på samme sted. Et tips kan være å ta bussen noen holdeplasser, til et sted du aldri før har vært – i alle fall ikke i treningsklær – og så løpe hjem.

11) Meld deg på konkurranser

Det finnes veldig mange typer konkurranser som er artige å delta i; korte eller lange løyper, på asfalt eller i skogen, på dagtid eller ved midnatt. Å delta i et løp gir en god følelse. Meld deg på et løp, så har du også noe å se frem  til – og å trene for.

12) Gi deg selv belønning

Lag deg en liste med ting du vil belønne deg selv med når du oppnår dine mål. Kanskje gjelder det at du har klart å løpe en halvtime uten å stoppe? Eller kanskje har du for første gang løpt mila under én time? Å belønne deg selv når du har oppnådd dine mål, er en bra måte å øke motivasjonen på. 

Kilde: itrim.se