Få vikaren raskt i arbeid med disse 5 tipsene!

temp

Publisert: 07.06.2018

En vikar er en uvurderlig ressurs på arbeidsplassen. Den riktige kandidaten vil ikke bare avlaste viktige oppgaver, men også bidra med nye impulser og engasjement.

Med disse tipsene får du en midlertidig ansatt som gjør dette fra dag én.

 Midlertidige ansettelser skjer ofte i krevende perioder, for eksempel når en av de rutinerte er i permisjon eller når bedriften er midt i innspurten til sommerferien. Ja, det kan føles som en stor utfordring å gi vikaren en god start når tempoet er høyt og stabelen med oppgaver enda høyere.

– Utfordrende betyr derimot ikke umulig. Med enkle grep får du en midlertidig ansatt som trives og behersker jobben – fra første stund.

 Det sier bemanningsrådgiver i Avantas, Atle Refseth, som har jobbet med bemanning i Trondheim i 14 år. Her er hans tips til hvordan du får vikaren raskt i arbeid.

  1. Ta med vikaren på hilserunde

Å bli møtt med smil og håndtrykk gjør mye med en spent vikar, stort sett mer enn arbeidsgiverne tror. Derfor bør du kombinere omvisningen i lokalene med en hyggelig hilserunde.

– En som er ansatt med midlertidig arbeidskontrakt skal føle seg som en viktig brikke – ikke som en b-arbeidskraft. Å få kontroll på lokalene er selvsagt vesentlig, men å bli kjent med menneskene som fyller dem er enda viktigere, understreker Atle.

  1. Sett av tid til vikaropplæring

Ingen arbeidsplasser er like, og selv om personen med midlertidig arbeidsavtale har sertifiseringene i orden og praktisk erfaring fra tilsvarende jobber, er opplæring helt avgjørende for prestasjonen. Her går skillet mellom en utrygg og en trygg vikar.

– Det er bedre å sette av en halv dag til konsentrert opplæring, fremfor å la vikaren slite på egen hånd. Tiden du bruker på dette betaler seg godt – i form av en vikar som presterer fra starten, forklarer bemanningsrådgiveren.

  1. Lag sjekklister til vikaren

Har bedriften rutiner for booking av møterom, eller maler for hvordan en maskin skal brukes? Lag enkle sjekklister som vikaren kan støtte seg på.

– Når sjekklistene først er laget, kan de gjenbrukes år etter år. Dette er en av de enkleste måtene å få en effektiv vikar på, sier Atle.

  1. Gi vikaren en mentor

Vikaren kommer inn i et satt miljø, og som arbeidsgiver bør du sørge for at den nye finner plassen sin.

– Selv om alle kollegene er inkluderende, bør en av dem få ekstra ansvar. Du kommer langt ved å gi én av de ansatte en uhøytidelig mentorrolle, forklarer Atle.

Mentoren bør fungere som en rådgiver og sparringsparner, så vel som en lunsjkamerat.

  1. Inviter vikaren i det sosiale

Rettighetene som vikar er de samme som for fast ansatte, og dette gjelder for mer enn lønns- og arbeidstidsbestemmelser. Skal dere ha sommerfest, kakefredag eller kanskje kjøpe fellesgave til kollegaen som fyller 50? Inviter vikaren med!

– En midlertidig ansatt som ikke inkluderes i sosiale settinger vil fort bli ukomfortabel. Husk at trivsel og prestasjon alltid henger sammen, fastslår Atle.

Avantas har lang erfaring med bemanning i Trondheim og Oslo, og har sørget for å finne riktige barnehage- og lærervikarer, så vel som lageransatte og butikkmedarbeidere. Ved hjelp av våre eksperter innen bemanning, får bedriften din midlertidig ansatte med erfaringene og sertifiseringene dere krever – og de personlige egenskapene dere ønsker.

Leter du etter vikaren som passer for din bedrift? Ta kontakt med ekspertene i Avantas