Sol er kjekt – men ikke i for store doser!

temp

Publisert: 21.03.2018

Vi nordmenn er ikke stappmette på sol og varme. Vi kan liksom ikke få nok av sol, og da er det lett å glemme at man faktisk trenger å beskytte seg mot de etterlengtede, varmende strålene.

Det gjelder ikke minst om man skal til fjells og når kalenderen viser senvinter eller vår. Da gjelder det å pakke med seg solfaktor-produkter i sekken.

Stråler fra sola reflekteres fra snøen og kan gjøre huden solbrent. Særlig vinterblek hud er følsom for UV-stråling, som er sterkest midt på dagen. Den beste måten å redusere mottatt stråling er å unngå opphold i sola i timene før og etter tidspunktet den står høyest, fra midt på dagen og de nærmeste par-tre timen

Derfor er rådet godt med solkrem og med høy faktor. Start gjerne med solfaktor 30 og reduser heller litt etter hvert. Under faktor 15 bør du uansett ikke gå, lyder rådet fra Hilde Marie Hamre, produktsjef hos Boots apotek.

Pass ekstra på nesen!
For øvrig er det også viktig å huske at det er noen områder i ansiktet – lepper og nese – som kan være spesielt utsatte. Leppepomade og solstift med ekstra høy solfaktor er lurt å ha lett tilgjengelig.

Ute i norsk natur på vinters tid og tidlig vår, er det sjelden behov for å smøre inn hele kroppen med solfaktorkrem. Men det er desto viktigere å beskytte hode og øynene, særlig hvis du er på fjellet hvor sollyset er ekstra skarpt. Solbriller som blokkerer det meste av UV-strålene er en effektiv beskyttelse mot snøblindhet.

Litt om strålene
Det er de kortbølgede ultrafiolette strålene, UVB, som brenner huden, mens det er de lengre UVA-strålene som vanligvis gir soleksem. UVA kan også brenne huden, men først ved en energimengde som er 1000 ganger høyere enn for UVB. Det har vært antatt at det er UVB som har kreftfremkallende effekt i huden, men bildet er ikke lenger entydig.

Både UVA og UVB fører til raskere aldringsprosess i huden, en langtidseffekt av UV-bestråling som kalles fotoelding.

Noen solvettregler
Norge er på verdenstoppen når det gjelder forekomst av hudkreft. Årsaken til dette er at de fleste nordmenn har lys hudtype, og at vi ikke er nøye nok med solbeskyttelse.

Hudkreft kan forebygges ved å bruke solbeskyttende produkter og innføre gode rutiner ved soling. Kreftforeningen anbefaler disse fire solvettreglene:

- Ta pauser fra sola – spesielt mellom klokken 12 og 15.
- Bruk klær, solhatt og solbriller som beskyttelse.
- Bruk solkrem med minimum faktor 15 på ubeskyttet hud.
- Unngå solarium, særlig hvis du er under 18 år eller har lys hud.

Visste du at…
Et tykt skydekke kan dempe UV-strålingen med opptil 99 prosent. Men i delvis skyet vær kan refleksjon fra skyer gi et UV-nivå som er høyere enn klarværsnivå.
- og at…
ren nysnø reflekterer opptil 90 prosent av UV-strålene. Eldre snø reflekterer mindre. Det betyr at ved klarvær i påsken, nysnø og ved sen påske – som i år - kan påskesola bli like sterk som midt på sommeren ved havet. Og da vet alle at det er lett å bli solbrent.
- og at…
solfaktor er et mål på styrken av et solfilterpreparat. Den fastsettes ved å måle hvor lang tid det tar før huden blir solbrent med faktor sammenlignet med tiden det tar uten faktor.

GOD PÅSKE!

Tekst:
TORE SÆTHER, Avantas Aktiv

Kilder:
Helse & velvære / Boots
Kreftforeningen
Norsk institutt for luftforskning
Norsk Helseinformatikk