Plogging – smart trening med mening

temp

Publisert: 22.08.2018

Fokus på folkehelse og miljø har vel aldri vært større enn hva den er nå. Hvorfor ikke slå to fluer i en smekk og starte med plogging?

Du har kanskje observert en jogger utstyrt med plasthansker og søppelpose i løpet av sommeren? Da har du sett en som driver med plogging. Det er like enkelt som det er genialt. Plukk søppel underveis på joggeturen, og du gjør en innsats for både miljøet og for din egen helse.

Svenske Erik Ahlström regnes som opphavsmannen til denne aktivitetstrenden, som så dagens lys for noen år siden. Han hadde sett seg lei på all forsøplingen rundt om i Stockholm, og det hele startet med at han tok med seg en gjeng løpeentusiaster ut for å rydde. Nå har fenomenet «plogging» spredd seg flere steder rundt om i verden, og blant andre Daily Telegraph har omtalt det som årets treningstrend. I 2017 ble ordet plogging kåret til årets «nyord», og på Instagram er det etter hvert mange som deler bilder fra den nye aktivitetstrenden under emneknaggen #plogging.

- Ingen kunne forutse at det skulle bli så stort. Det har vært en fantastisk utivikling, sier Ahlström i et intervju i KK.

Erik Ahlström. Foto: Privat/mitti.se

Naturvernforbundet er veldig positive til utviklingen og oppmerksomheten aktiviteten har fått. Flere miljøvernorganisasjoner og andre har satt i gang egne plogging-arrangement. Visste du forresten at Oslo Marathon har 10 km plogging som konkurransegren den 15. september 2018?

– Dette er ein positiv måte å gjere det vanleg og kvardagsleg å ta tilbake avfallet som hamnar i naturen. Det betyr mykje viss det blir gjort ofte av mange, seier dagleg leiar Nils Tore Skogland i Naturvernforbundet Hordaland til NRK.

Nils Tore Skogland. Foto: NRK/Øyvor Bakke

Lyst til å prøve? Ta med deg en søppelpose og et par hansker på din neste treningstur, så er du i gang. En skal heller ikke undervurdere den fysiske effekten. Mer bøy og tøy på joggeturen gir økt smidighet og mer variert bruk av muskulaturen. Ikke så dumt for å få inn litt variasjon i treningen, og mange vil også oppleve et høyere kaloriforbruk enn ved vanlig jogging.

Og for ordens skyld: Plogging er selvfølgelig en aktivitet du kan registrere og få poeng for i appen/treningsdagboka til Avantas Aktiv. Det er det allerede flere av våre brukere som har gjort – blir du den neste?

Hovedbilde: Fra #plogging på Instagram

Kilder:
https://www.kk.no/helse/plogging--jogging-med-mening-69721493
https://www.nrk.no/hordaland/naturvernforbundet-jublar-over-ny-treningsform-1.13972005
https://mitti.se/nyheter/trottnade-skrapet-borjade-plogga/
https://www.telegraph.co.uk/health-fitness/body/plogging-2018-fitness-trend-yet/