Løpetrening på kaldføre - viktig med riktige sko og varme føtter

temp

Publisert: 05.02.2019

Vinteren er på sitt strengeste, dagene er korte og mørke. Kulde og snø dominerer. Kanskje like greit å sette løpeøktene ute på vent noen måneder, - eller.... ?

- Ikke nødvendigvis, men det er selvsagt en del andre ting du må ta i betraktning i forhold til det du er vant til på sommerføre, sier friidrettstrener Frank Brissach.

- Hvis en tenker på effekten av ei løpeøkt utendørs når det blir mørkt og på glatt underlag, er det nok lurt å vurdere om man ikke i stedet skal kjøre øktene innendørs. Er det glatt, blir det vanskelig å holde på et tilvent og godt løpesteg. Det blir fort slik at du løper mer anstrengt, og løper du mye, er veien kort til å pådra seg belastningsskader, sier Brissach og har et skrekkeksempel fra egne rekker:

- Du skal i alle fall sørge for å ha gode sko, og med det mener jeg joggesko som du får satt pigger i. Jeg husker med gru to år tilbake da en av mine utøvere var ute på ei rolig langøkt, men på periodevis glatt underlag. Plutselig mistet utøveren festet, fløy i luften og ramlet ned på ankelen. Den ble nærmest knust – seks bruddsteder.


Joggesko med pigger er sterkt å anbefale på glatt føre.

- Hva med trening ute når det er veldig kaldt?

- Min erfaring er at når det blir så kaldt at temperaturmåleren viser -15 grader og enda kaldere, da er det lurt heller å trene innendørs. Det er fort gjort å pådra seg luftveisproblemer – både med hensyn til å trekke inn veldig kald luft, men også fordi luften, i alle fall i og rundt byer, gjerne er mer forurenset enn til vanlig. Dette er mest aktuelt for folk som trener relativt hardt. På rolige trimturer spiller ikke dette noen stor rolle.

-Når man skal ut på løpeturer i kaldt vær og i mørket må man huske på å ha på refleks. Riktig bekledning er det vel også viktig…

- Utvilsomt. Jeg er spesielt opptatt av at man har godt og varmt på seg rundt anklene og oppover akilles. Det er fort gjort å ikke tenke på dette fordi man kanskje ikke fryser. Men det kan bli en kostbar feilslutning; er du kald rundt ankler og akilles, øker skaderisikoen. Jeg foreslår for mine utøvere å tre for eksempel en ullsokk utenpå den vanlige tynne sokken de bruker på sommerstid, sier Frank Brissach og legger til at det om vinteren, med dårlig brøyting og grusing av veier også kan føre til krevende situasjoner vis à vis kjørende trafikk:

- Ja, jeg har fått meldinger fra utøvere om enkelte ekle episoder med bilister…


Frank Brissach har lang erfaring med vintertrening, både som utøver og trener. 

Trening i mørket
Utendørstrening på senhøsten og vinteren innebærer som regel trening i mørket. Men la ikke mørket stoppe deg. Med riktig utstyr og en god dose sunn fornuft kan utendørstreningen bli – selv på denne tiden – både morsom, utfordrende og effektiv.

Her er seks gode råd før du legger i vei:

1) Finn et godt egnede treningsomgivelser
Finn et sted som er velegnet selv om det er mørkt. Det beste er om det er fritt for biltrafikk. Kanskje en skogsvei og gjerne med litt lys…

2) Refleks obligatorisk
Bruk av refleks – vest, brikker eller bånd eller noe annet – er en selvsagt del av ”bekledningen”. Med god bruk av refleks vises du skikkelig både for trafikanter og også andre som er ute i samme ærend som deg – i trening.

3) Lys opp
Med ei hodelykt er det lettere å orientere seg, og du får lettere oversikt ikke minst over huller og andre uregelmessigheter i underlaget.

4) Vær på vakt
Vær ekstra oppmerksom dersom du trener på eller nær en vei med ”vintertrøtte” bilister. Se deg hele tiden for en ekstra gang og hold deg til gang- og sykkelbaner – ikke løp  ute i kjørebanen.

5) Tren sammen
Sammen med en kompis blir treningen fort både morsommere og mer effektiv. Og trening sammen med flere gjør også at man har enda bedre kontroll på eventuell trafikk.

6) Smart bekledning
Tenk lag på lag og ha gjerne lyse klær ytterst; de vises selvsagt bedre i mørket enn mørke klær. En overdel nærmest kroppen som  transporterer bort fukt, er alltid en god idé.

Kilde:
itrim.se

Tekst og foto: Tore Sæther/Avantas Aktiv