Hvordan unngå den klassiske energismellen i julen?

temp

Publisert: 18.12.2018

Det er den tiden på året. Mange har jobbet bevisst med form og vekt gjennom høsten, og nå melder tvilen seg; Kan man unne seg litt ekstra godsaker i julen uten å legge for mye på seg? Ja, mener kostholdseksperten, og her kan du lese hvordan.

Joda, det er faktisk mulig å kose seg som seg hør og bør i julen, samtidig som man unngår å starte det nye året med å saumfare januarsalget for klær i nye størrelser. Riktignok krever dette at man klarer å følge noen enkle retningslinjer. Her kan man ha noen enkle arbeidsoppgaver OG kose seg på en og samme tid

Flytt fokus
Først og fremst vil jeg slå et lite slag for hvor fokuset bør være i julen. Svært mange er nærmest helt «sprø» når det kommer til alle sorter som skal bakes og hvor perfektjulematen skal være. Det blir ikke jul uten sprø svor på ribba vil mange si.Da kommer tusenkroners-spørsmålet: Hvor mange husker hvorvidt svoren var sprø eller ei fra man var liten? Og hvor mange husker om mor eller far var med og bygde og lekte med de nye julegavene?

Jeg tror svaret her er ganske innlysende. Det er selvfølgelig viktig at man samles rundt matbordet i julen, da dette er en av de få stundene i en ellers travel hverdag hvor man har tid til virkelig å snakke sammen. Kvaliteten eller innholdet i maten derimot, er i det store bildet av liten betydning. Fremfor å stresse i mangfoldige timer for de perfekte juleretter, bruk heller tiden på gulvet i julen dersom det er barn tilstede. Da vil maten smake bedre (sprø svor eller ei) og henger man seg på tempoet til de små, får man i tillegg en gratis treningsøkt.

Det går med overraskende mye energi når man leker med barn.

Hold på rutiner

Julen, som andre ferier og høytider, fører som regel med seg endrede rutiner. Ettersom vi mennesker er vanedyr og har et grunnleggende behov for å gjøre komfortable ting (vaner), så kan man fort få en følelse av å miste kontrollen når det normale mønsteret endrer seg. Dette gjelder også kostholdsvanene. Stort sett har de færreste et kosthold i dag som er så fettrikt som i julen. Dette, sammen med litt for store porsjoner, gjør at blodsukker og metthetsfølelse forandres, og det blir vanskelig å opprettholde et normalt måltidsmønster.

En av de kanskje viktigste «oppgavene» dersom man skal klare å unngå for store porsjoner og for mye småspising av søtsaker, er å sørge for regelmessige måltider. Start med dette fra morgenen av, og sørg for å spise hver 3-4 time. Går man til et måltid «sulten som en løve» blir det svært vanskelig å kontrollere inntaket. Sannsynligheten for småspising mellom måltidene blir også større. Sørg derfor for å holde på vanene med frokost, lunsj, mellommåltid, middag og kvelds. Ettersom middagen i julen normalt inneholder en god del mer energi enn middager resten av året, betyr det også at mengden mat som inntas ved de andre måltidene i løpet av dagen kan justeres litt ned, eller at man velger mindre energitett mat.

Holder man på rutinene, er det mye lettere å unngå en smell i julen.

Tallerkenstørrelse

Ny forskning viser til det som lenge har vært en intuitiv tanke. Dersom tallerkenen er stor, så vil man faktisk spise mer. Hva som er bakgrunnen for dette er ikke helt klarlagt, men det kan ha en sammenheng med at sultfølelsen henger litt etter selve matinntaket. Svært mange spiser opp det man har på tallerken, og deretter kommer følelsen av metthet (eller for mange stappmetthet).

Et smart tips kan derfor være å sette frem noen mindre tallerkener i julen. Da vil man automatisk ta til seg noe mindre, og man får litt «betenkningstid» og rekker å kjenne etter, før man fyller på en ny porsjon. Om man i tillegg er litt ekstra smart, og starter med å fylle på grønnsakene så vil også juletallerkenen bli noe mindre energirik. Dette gjelder ikke bare til middagene, men er også et veldig smart tiltak til andre måltider.

Unn deg noe godt - men begrens inntaket!

Når julen kommer med alle sine go’saker så mener jeg det er utrolig viktig å faktisk unne seg dette, med den beste samvittighet. Det gjelder også dersom du ønsker å gå ned i vekt eller å holde deg vektstabil. Bakgrunnen for dette er blant annet at et for stort fokus på «nei-mat» ofte virker mot sin hensikt, både på kort og lang sikt. Godteri, kaker og andre søtsaker er noe man må forholde seg til hele livet, og da er det mye bedre å lære seg måter å håndtere inntaket på.

 Godteri og søtsaker er ikke fy-mat, men begrens inntaket.

Samtidig kan det i julen også være smart å finne noen alternativer til de mest energitette julegodteriene, men som man også kan kose seg med og samtidig dempe «søtsuget». Et annet viktig aspekt med det å unne seg noe godt i julen, er å ha et bevisst forhold til den totale mengden. Ofte kan det være lurt å si til seg selv at man prøver å gjøre ekstra gode valg tidlig på dagen, slik at man kan unne seg noe godt til middagen eller kvelden. Dersom man starter dagen med pepperkaker og marsipan kan det totale energiinntaket bli høyt. Sist men ikke minst: Hold deg i bevegelse! Måk snø, lek med barna, eller ta deg en treningstur!

Vår kostholdsekspert Morten Mørland er utdannet ernæringsfysiolog og trener. Gjennom sitt firma Finishline jobber han med rådgivning, kursing, foredrag og trenings- og ernæringsplanlegging for både privatpersoner og bedrifter. Gjennom samarbeidet med Finishline kan vi tilby kunder og brukere av Avantas Aktiv egne skreddersydde kostholdsopplegg.