Forbrenner vi mer fett dersom vi trener på morgenen?

temp

Publisert: 17.09.2018

Først og fremst er det viktig å klargjøre hva man legger i begrepet morgentrening. Hvorvidt man spiser frokost før man trener, eller trener på tom mage, vil kunne ha stor påvirkning på fettforbrenningseffekten. De aller fleste mosjonister som trener på morgenen gjør dette tidlig før jobb, og trener da på tom mage eller med et svært lavt energiinntak i forkant. Hvordan påvirker dette oss?

Hva er fettforbrenning?

Erfaringsmessig er det svært mange som misforstår begrepet ”fettforbrenning”. De fleste forbinder dette nærmest som ensbetydende med tap av lagret fettmasse og vektreduksjon. Dette er ikke tilfellet når man snakker om hvordan trening kan påvirke kroppens fettforbrenning. Det man da egentlig snakker om er muskulaturens evne til å benytte fettsyrer i energimetabolismen. Med andre ord trenger ikke økt fettforbrenning bety at man reduserer midjemålet, snarere tvert om. Man kan faktisk øke kroppens fettforbrenning (både gjennom kostholdsmanipulasjoner og trening), samtidig som man er i et energioverskudd og lagrer mer fettmasse (legger på seg).

Positive og negative effekter

Dersom man trener på morgenen med et svært lavt inntak eller uten noe inntak i det hele tatt, så vil karbohydratlagrene i kroppen, særlig i lever, være tappet gjennom natten. Under det vi kaller overnatt faste vil kroppen benytte både karbohydrater (til bla. hjerneaktivitet og nervesystem m.m), samt fettsyrer og muskelprotein (som er i kontinuerlig opp- og nedbygging hele døgnet). Det betyr på mange måter at dersom man trener, og ikke har spist på kanskje så lenge som 8-12 timer, så vil kroppen være i en form for ”minus-tilstand” i utgangspunktet. Det ”positive” er da at kroppen vil mobilisere mer fettsyrer og sette et større stress på systemet, som potensielt da vil kunne gi en større ”avbetaling” på det som i utgangspunktet er en lavkvalitets treningsøkt.

På den andre siden vil dette ekstra stresset kroppen kommer under føre med seg en rekke negative sider. Hvor sterkt dette påvirker, avhenger naturligvis av både intensitet og varighet på treningen. Når kroppen ikke har tilstrekkelig energi- og karbohydratlagre og disse tappes ytterligere, så vil man også i større grad slite med å opprettholde høy intensitet og kvalitet i treningen, samt at muskelnedbrytningen vil tilta. Bakgrunnen for dette er at både negativ energi- og karbohydratbalanse vil sette fart på proteinnedbrytningen for å frigjøre aminosyrer (byggeklossene til proteinet), og produsere kroppens egenproduserte karbohydrat, nemlig ketoner. Dette økte stresset, som da altså kan være positivt på treningsutbyttet, kan på den andre siden være negativt for helsen og øke risikoen for sykdom.

Hensikt med treningen og intensitet

Som jeg kort nevnte ovenfor så vil intensiteten og varigheten i treningen ha stor påvirkning på hvorvidt man vil kunne ha positiv eller negativ effekt ved morgentrening på lavt inntak. Flere studier viser til at fastende trening vil kunne resultere i økt mobilisering av fettsyrer. Hvorvidt dette trenger å ha en praktisk betydning i form av både vekt- og fett tap, samt om det har en positiv påvirkning på prestasjon er en helt annen sak.

Det man kan si med ganske stor sikkerhet, er at dersom man skal gjennomføre kvalitetsøkter, slik som en intervalløkt, vil fastende morgentrening ikke være å anbefale. Da vil man mest sannsynlig ha en sub-optimal gjennomføring av økten, samtidig som man utsetter kroppen for stor sykdoms- og skaderisiko. Samtidig er det heller ikke slik at det trenger å være enten eller! Mange klarer rett og slett ikke få i seg frokost veldig tidlig på morgenen, eller får vondt i magen dersom de spiser for tett på en løpetur. Da er det naturligvis veldig mye bedre å gjennomføre trening på tom mage, enn å la være. Riktignok må man da være bevisst på intensiteten i økten.

Dersom hensikten med treningen er vekttap, så vil heller ikke slik trening være den magiske nøkkelen man leter etter. Selv om man får en økt mobilisering av fettsyrer under økten og i etterkant, så er det det totale energiinntaket gjennom dagen det som vil ha betydning. Svært mange opplever faktisk at det blir vanskeligere å kontrollere sultfølelse og totalt inntak gjennom dagen dersom man har gjennomført fastende trening. På den andre siden er det også noen som erfarer at det i stor grad handler om en tilvenning og at kroppen i større grad også tilpasser seg dette dersom man trener slik over tid.

Vår kostholdsekspert Morten Mørland er utdannet ernæringsfysiolog og trener. Gjennom sitt firma Finishline jobber han med rådgivning, kursing, foredrag og trenings- og ernæringsplanlegging for både privatpersoner og bedrifter. Gjennom samarbeidet med Finishline kan vi tilby kunder og brukere av Avantas Aktiv egne skreddersydde kostholdsopplegg.

Les mer: www.finishline.no

Bilder: Orkla Foods Norge/www.colourbox.com