Forandring fryder fortsatt

temp

Publisert: 20.05.2019

Det er ikke så lett å finne ut hva som er den beste eller mest effektive treningen. Skal du prøve å få gjort litt av alt, eller skal du konsentrere deg om én ting av gangen? I månedens trenerblogg av Otto Ulseth får du svar på dette.

For det første: Det viktigste er at du mosjonerer.

Det vanligste er å gå den samme runden hver gang, eller jogge i den faste løypa, kanskje med en variant med en litt lengre tur i helgene. Det er helt supert.

Hvis du derimot søker litt variasjon, litt forskjellige løyper, med litt forskjellige profiler, så gjør det trolig at du synes det er enda mer motiverende å holde på, i tillegg til at kroppen får litt variert påvirkning. Det vil den gjerne ha. I trim og mosjon er det som i livet, eller som Odd Børretzen antagelig ville sagt; «for den saks skyld på sjøen»: Vi setter pris på variasjon.

Det er mange måter og mosjonere på, og alle har positiv påvirkning. Men all forskning og erfaring viser at hvis du gjør litt forskjellige ting, gjerne innenfor litt faste rammer, har det mest effekt. Det er ikke lurt å satse 14 dager på én treningsform, og så 14 dager på en helt annen, for det bryter med spesifitetsprinsippet: Du får fremgang i det du øver på. På den annen side; hvis alt du gjør aktiverer kroppens viktigste muskel, som er hjertet, vil jo alt påvirke utholdenheten din positivt.

De fleste av oss får variasjon ved å gå forskjellige distanser, eller jogge i ei løype én dag, en annen neste gang. Hvis du trener litt mer systematisk, anbefaler vi at du tenker litt bevisst på tre nivåer:

Nivå 1: Rolig tur
Nivå 2: Middels belastning
Nivå 3: Ganske tøff tur

Alt er relativt, også disse kategoriene. Du skal tenke på det som mer eller mindre belastende på ditt nivå, og du skal helst variere. Trener du for eksempel fire gang ei uke, kan ei økt med fordel være på nivå tre, ei på nivå to og to på nivå én.

Det er lurt også å variere mellom utholdenhets- og styrketrening. I det tenkte tilfellet kan nivå to-økta kanskje byttes ut med ei styrkeøkt, kanskje til og med ei maxstyrkeøkt: Tung belastning, få repetisjoner, type 3x6?

Går du på ski om vinteren, og sykler og/eller jogger om sommeren, har du allerede gjennom det ivaretatt mye av kravet til variasjon. For konklusjonen står fast: Det lønner seg å variere, men alt med måte.

Du kan gjerne holde deg til løping, gåing, sykling, eller hva det måtte være. Men varierer gjerne tempo, intensitet og løype.