De beste snømåketipsene

temp

Publisert: 14.01.2019

Snøen laver ned, og det er ingen bønn. Det er bare å hive seg over snøskuffa og sette i gang. Trøst deg med atsnømåking faktisk kan være meget god trening – men pass samtidig på! Som med all annen aktivitet er det noen ting det er viktig å huske på. Her får du 8 tips fra en skikkelig ekspert.

Snømåking kan som kjent være meget tungt, og både hjerte og muskulatur kan få seg en god omgang hvis du har stor gårdsplass eller hytte høyt til fjells. Belastningen kan faktisk bli så høy at man bør passe litt på, spesielt hvis man er i risikosonen for hjerteinfarkt, og ikke spesielt fysisk aktiv fra før.

– Det er velkjent at store snøfall kan føre til hjertesvikt. Det kommer av at når du måker snø, og særlig hvis det er litt tung snø, blir det en veldig brå oppstart av fysisk anstrengelse for blodtrykk og pulsen. Det er ikke så lett å begynne å måke forsiktig, forteller spesialrådgiver Helge Istad i LHL i et intervju med NRK..

En som virkelig har grunnlag for å uttale seg om snømåking er håndbakutøver og tidligere Strongman-deltaker Lars Rørbakken. Til TV 2 forteller han hvordan han bruker snømåking som en del av sin grunntrening. Og her snakker vi mengdetrening så det holder! Gjennom vinteren har han måkt snø for hytteeiere 12 timer om dagen, sju dager i uka.

Her er Rørbakkens åtte beste tips, de er relevante også for deg som «bare» har en gårdsplass eller et hyttetak du skal rydde.

1. Begynn rolig
Som med all fysisk aktivitet er det viktig å få varmet opp og få i gang blodsirkulasjonen før man begynner. Her gjør mange feil, mener Rørbakken.

– Alle som har prøvd å måke snø vet hvor belastende det er når det er mye snø. Man kan ikke gå rett ut i kaldt vær og bare gyve løs. Da stopper det fort for mange, sier han.

2. Ha en plan
Et annet viktig punkt før man setter i gang er å ha en plan for snømåkingen. Start i en ende, og sørg for at du får vekk snøen med en gang. Slik unngår du å hive den samme snøen rundt 4-5 ganger. Spesielt når man skal måke snøtunge tak er det viktig å ha en plan.

– På takene må man ta litt på den ene siden, så litt på den andre slik at det blir balanse. Hyttene tåler mye snø når det ligger jevnt, men tar man en hel side først blir det ubalanse. Da ligger det mye snø på en side og presser hytta skjev, og mange har fått hytta ut av vater fordi de gjør dette feil, forklarer Rørbakken.

 

Lars Rørbakken. FOTO: TV2

3. Fordel måkerundene utover
Mange venter for lenge med å få vekk snøen, mener Rørbakken.

– Ta det kjapt etter hvert. Mange satser på at det ikke blir så mye snø og avventer, men hvis man bare tar det etter hvert blir det mye lettere.
Kommer man på en hytte først i slutten av februar kan det fort ligge 2,5 meter med våt og kompakt snø der.

– Det kan være vanvittig tungt å få vekk. Det er bedre med mange små runder enn en stor, sier han.

4. Finn riktig utstyr
Både størrelse og kvalitet har noe å si når det kommer til utstyr. Hvor stor spade og/eller måke du skal ha avhenger av hvor sterk du er.
Rørbakken anbefaler også at du ser etter kvalitet når du skal kjøpe måkeutstyr.

– Det er veldig mye dårlig utstyr der ute, for eksempel plastspader. Kjøp de som er laget av metall. Plasten kan fungere greit den lille stunden det holder, men det tåler ikke noe hardt. Skal du ha noe som varer må du ha metall eller stål, sier han.

5. Unngå vridning
Ryggen tåler mye hardt arbeid rett opp og ned, men vrir du deg samtidig som du kaster snø så går det utover korsryggen.
– Stå sånn at du kan bruke mye beinkraft, og med korsryggen rett.

Se Rørbakken i aksjon

6. Hold deg i form året rundt
– Dette er kanskje litt seint, men å holde seg i form året rundt er viktig for måkingen, sier han.

Skal man stå i flere timer og man ikke er vant til bevegelse blir det kanskje betennelse i både skuldre og rygg.

– Er man ute av form når man skal måke snø blir det problemer nesten uansett, spesielt med de snømengdene som er nå. Det kan være en enorm belastning for hjertet også. Kroppen får et sjokk hvis man ikke er vant til det.

7. Få i deg næring
Rørbakken anbefaler å gi kroppen energi mens man holder på, spesielt hvis man skal gyve løs på en lengre økt.

– Jeg drikker rundt en liter i timen under intens snømåking. Det kan også være smart å få i se noe lett næring somm egg, nøtter eller lignende så kroppen får litt energi. Unngå å spise noe tungt mens du holder på, sier han.

8. Bruk tyngdekraften
Dette tipset er mer spesifikt rettet mot de som skal måke tak, være det seg hytte eller hus.

– Vi pleier å stå på skrå langs taket, og knekker løs blokker av snø ved å kjøre måken rett inn fra siden. Så lar vi de skli ned taket på måken, forklarer han.