- Styrketrening er egentlig kjempeenkelt!

temp

Publisert: 16.10.2018

Ifølge ssb.no er muskel- og skjelettlidelser årsaken til hele 6 av 10 tilfeller av legemeldt sykefravær i Norge. Medisinen er godt kjent, og meget enkel: Regelmessig trening av muskulaturen. Likevel er det bare 1 av 5 nordmenn som gjør det ofte nok. Hvorfor er det så vanskelig å få trent nok styrketrening? Vår ekspert Gry Haltvik har gode råd.

 

Muskel- og skjelettskader kalles gjerne «belastningsskader» med en samlebetegnelse. Ofte er årsaken ensidig eller statisk bruk av enkelte muskelgrupper, som oftest i jobbsituasjon, kombinert med generelt stillesittende livsstil ellers, skriver Folkehelseinstituttet.


Muskel- og skjelettplager rammer de fleste av oss i løpet av livet.
Illustrasjon: Folkehelseinstituttet

Tidligere toppidrettsutøver og personlig trener Gry Haltvik driver sitt eget firma bareGry Haltvik – din treningshjelp, og er også fast instruktør for Avantas Aktiv. Hun har lang erfaring med styrketrening og skadeforebygging, og mener det går an se litt annerledes på spesielt muskellidelser.


Gry Haltvik

- Egentlig burde man kalle det «mangel på belastningsskader»!

- Når man aldri belaster musklene med variert trening, så blir man også mindre motstandsdyktig mot kroniske plager. Når man har en plage kan man godt si at det skyldes at man har overbelastet muskulaturen, for eksempel på jobb. Men det betyr jo egentlig at man har underbelastet muskulaturen på alle andre måter.

- Men hvorfor tror du det er så få som trener nok styrke?

- En mulig årsak er nok at mange ofte tenker litt for komplisert. Bare ordet «styrketrening» er noe en del forbinder med helsestudio, hvor man trener med tunge vekter og avanserte bevegelser. Man kvier seg for å trene styrke fordi man er redd for å gjøre det feil. Det finnes nok av avisartikler og videoer som viser den ene superøvelsen etter den andre. Problemet er bare man allerede må være godt trent for å gjøre en del av disse øvelsene.

- Så hva er ditt råd til den som ikke er så rutinert, men ønsker å komme litt i gang?

- For det første må man huske på at styrketrening egentlig er kjempeenkelt! De aller fleste har sett noen ta armhevinger, knebøy, tå-hev, planken og situps i en eller annen variant. Dette er fine basisøvelser som ikke er vanskelig å utføre. Man kan ta dem hjemme på stuegulvet, i vanlige klær om man vil, det vil likevel bidra til å styrke viktige muskelgrupper.

 
Ståle Børseth viser en mageøvelse. Foto: Tore Sæther

- Og så trenger man heller ikke holde på i timesvis for å ha utbytte av styrketrening. For å si det enkelt: 10 minutter 2 ganger om dagen gir langt mer effekt enn 0 minutter 0 ganger om dagen.

Gry påpeker videre at det også er en annen stor gulrot med styrketrening:

- Det fine er at hvis du klarer å trene regelmessig, så får du ganske fort fremgang. Så kan du etter hvert vurdere å få litt veiledning fra fagfolk, i hvert fall hvis du ønsker å sette deg litt mer systematiske mål. Da kan du få satt opp et langsiktig program, med riktig variasjon og progresjon.

Gry Haltviks 6 tips til deg som ønsker å komme i gang:

1. Gjør det enkelt i begynnelsen. All aktivitet der du bruker musklene er bedre enn ingen aktivitet.
2. Vær fornøyd med det du fikk gjennomført, i stedet for misfornøyd med det du ikke rakk.
3. Velg gjerne enkle basisøvelser, særlig i begynnelsen.
4. Prøv å aktivisere hele kroppen. Tenk store muskelgrupper (armer, mage, rygg, hofter, rumpe, lår og legger).
5. Ikke se for mye på hvordan andre trener. Det viktigste er å finne øvelser du mestrer og trives med.
6. Det er ingen skam å be om hjelp fra fagfolk. Det kan gjøre det trening ekstra motiverende, og kanskje får du enda bedre utbytte.

bareGry – din treningshjelp: se her

Folkehelseinstituttet: se her